Rondreizende expo over scheepswrakken start in Visserijmuseum

Het Koksijdse schepencollege, burgemeester Marc Vanden Bussche (Open VLD), minister voor Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en NAVIGO-museumdirecteur Ineke Steevens.©Dylan Vynck
Het Koksijdse schepencollege, burgemeester Marc Vanden Bussche (Open VLD), minister voor Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en NAVIGO-museumdirecteur Ineke Steevens.©Dylan Vynck
Redactie KW

Vanaf donderdag 1 juli kan je in Koksijde naar een tentoonstelling over scheepswrakken gaan kijken. De Belgische Noordzee telt een 280-tal scheepswrakken, waarvan er sinds 1 juni 55 cultureel erfgoed zijn. De expo is een initiatief van minister van de Noordzee Vincent Van Quickenborne, in samenwerking met de diensten DG Scheepvaart en Marien Milieu.

De expo krijgt de naam ‘Geheimen van de Noordzee – Een verborgen geschiedenis onder water’. Een knipoog naar de 280-tal scheepswrakken in de Belgische Noordzee, met elk hun eigen uniek stukje geschiedenis. Vroeger werden wrakken tot ontploffing gebracht als ze op zee voor problemen zorgden.

Beschermd

Vandaag worden ze nog blootgesteld aan plundering of kunnen ze schade ondervinden door uitgeworpen ankers of visnetten. Verder hebben ze ook een grote ecologische waarde voor de fauna en flora. Daarom keurde het federaal parlement op 28 februari een nieuwe wet goed om van deze scheepswrakken cultureel erfgoed te maken.

Die wet voorziet erin dat alles wat honderd jaar onder water ligt of alles wat jonger is, maar een cultureel, historisch of archeologisch karakter heeft – zoals schepen uit de Tweede Wereldoorlog – automatisch beschouwd wordt als erfgoed. Daardoor komen er al 55 scheepswrakken in aanmerking op bescherming. Wetenschappers van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) onderzochten uitvoerig deze wrakken en stelden onderzoeksrapporten op voor elk wrak.

Reizende tentoonstelling

“Toen deze wet gestemd werd, ontstond ook het idee om daar een voorstelling over te maken. Vier maanden later is het zover”, vertelt federaal minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open VLD). “Deze wrakken zijn een tijdscapsule en geven ons een beeld van de cultuur en technologie uit een specifiek moment in de geschiedenis. We moeten deze wrakken beschermen voor toekomstige generaties, want enkele zijn niet meer in goede staat. Daarnaast zijn enkele wrakken ook zeemansgraven.”

De tentoonstelling biedt voor elk wat wils en is ook een ideale gezinsuitstap. Normaal ondergaat het Visserijmuseum momenteel werkzaamheden, maar voor deze expo stelt ze speciaal haar deuren open in juli en augustus. Daarna reist de expo door heel België. Het NAVIGO-museum is elke dag, behalve maandag, open van 14 tot 18 uur. (DV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier