Kinderen leiden je rond in het Hopmuseum

We zien v.l.n.r. directeur beeldende kunsten van de Kunstacademie Stefanie Vandewalle, juniorgids Manon D'Alleine en Caroline Bequoye van de dienst Toerisme.© MD
We zien v.l.n.r. directeur beeldende kunsten van de Kunstacademie Stefanie Vandewalle, juniorgids Manon D'Alleine en Caroline Bequoye van de dienst Toerisme.© MD
Redactie KW

Vanaf zondag 4 juli introduceert het Hopmuseum in Poperinge opnieuw elke eerste zondag van de maand museumzondag, waar je een rondleiding kunt krijgen van een enthousiaste juniorgids zoals Manon D’Alleine (13). “De uitgelaten sfeer van het ‘Hommelpapfeest’ op het einde van de hoppepluk, die probeer ik met handen en voeten te schetsen tijdens mijn rondleiding”, aldus Manon.

Manon D’Alleine (13) is een van de eerste juniorgidsen en zal in augustus een gidsbeurt voor haar rekening nemen. “Op zaterdag volg ik woordlab bij leerkrachten Frank Verdru en Stefanie Vandewalle aan Kunstacademie Poperinge”, duidt Manon. “Elk jaar hoort hier een toonmoment bij in juni. Dit jaar was dat voor mij en mijn medestudenten in de vorm van gidsbeurt. In een kleine zes weken werden wij klaargestoomd tot juniorgidsen. Hierbij kregen we eerst en vooral zelf een rondleiding doorheen het museum van een ervaren gids. Dat was zeker niet mijn allereerste kennismaking met het Hopmuseum. Ik ging er al een paar keer heen met school, en ik herinner me ook dat ik er eens met mijn ouders ben geweest naar aanleiding van Halloween. Na ons bezoekje kreeg elke leerling een onderdeeltje uit het museum toebedeeld, met bijhorende info. Zelf mocht ik onder andere vertellen over de hoppepluk, over de stropop die de hommelvelden beschermde tegen ongedierte en onweer, over het afsluitende Hommelpapfeest en over de plukmachines die vanaf de jaren ‘50 hun intrede deden. Ook van mijn leeftijdsgenoten leerde ik heel wat verrassende weetjes bij. Dat hop de snelst groeiende plant ter wereld is, bijvoorbeeld, maar ook dat de zakkers, die de hop handmatig moesten aanstampen, ook ‘gele mannetjes’ genoemd werden, doordat ze na een tijdje werken helemaal geel zagen van de lupuline”, vertelt Manon enthousiast.

Oproep juniorgidsen

Manon vindt de aandacht van het publiek vasthouden het moeilijkste aan gidsen. “Bezoekers die beginnen rond te kijken of dreigen af te haken tijdens je uitleg kun je bij de les houden door een vraag te stellen. Die interactie vind ik dan ook het leukste onderdeel aan gidsen. Anders dan bij een toneelstuk moet je je tekst bij een rondleiding als gids niet uit het hoofd leren. Het belangrijkste is dat je in geuren en kleuren, met handen en voeten vertelt wat je weet, met levendigheid, enthousiasme én met een glimlach. Heel tof dat we dankzij de formule van juniorgidsen als jongeren de kans krijgen om een groep bezoekers rond te leiden doorheen (een deeltje van) het museum. Een tip aan toekomstige juniorgidsen? Probeer traag, duidelijk en luid genoeg te praten. Hou ook steeds in je achterhoofd dat zenuwen nergens voor nodig zijn. Uiteindelijk weet het publiek zelf niet welke informatie je allemaal te vertellen hebt. Wanneer je een stukje vergeet, zullen zij daar ook geen erg in hebben.” Poperingse jongeren tussen 11 en 15 jaar kunnen zich kandidaat stellen via hopmuseum@poperinge.be.

Van donderdag 24 tot en met maandag 28 juni loopt in het Hopmuseum ook de eindexpo van Kunstacademie Poperinge. “Hier, maar ook in het Talbot House en leegstaand winkelpand Atelier DD, wordt afstudeerwerk van een 40-tal studenten beeldende kunst getoond uit Kunstacademie Poperinge”, besluit Caroline Bequoye. (SVP)

Het volledige programma van de Museumzondagen vind je op www.hopmuseum.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier