Izegemse editie Open Monumentendag lokte ondanks coronamaatregelen bijna 1.600 bezoekers

Izegem heeft de grootste bewaarde stoommachine van het land en die lokte heel wat kijklustigen.
Wouter Vander Stricht

Open Monumentendag was in Izegem een voltreffer. “Bijna 1.600 bezoekers lieten zich in de tijd terugflitsen op een aantal unieke locaties”, zegt schepen van Musea en Erfgoed Kurt Himpe (N-VA). Onder meer zaal Tijl en het oude goederenstation openden de deuren, maar het was Eperon d’Or dat het meeste volk lokte.

“We kunnen echt van een succes spreken, vooral omdat op bepaalde sites het aantal bezoekers beperkt moest worden door de coronamaatregelen en er ook voor heel wat activiteiten vooraf gereserveerd moest worden. Dat beperkt de mogelijkheden en zorgt voor een drempel. Niettemin bracht Open Monumentendag heel wat volk op de been en waren de reacties bijzonder lovend”, verduidelijkt de schepen.

“Eperon d’Or lokte de meeste bezoekers, gevolgd door het museum Stoom en Stroom waar de grootst bewaarde en helemaal gerenoveerde stoommachine van het land heel wat verwondering en bewondering opwekte. Ook cinemazaal Tijl en het voormalige goederenstation vielen in de smaak.”

Op Open Monumentendag was er ook de eerste fotoshootdag in het verlaten slachthuis Verbist. “Volgende week zondag is er daar nog een tweede fotoshoot wegens de stormloop op de inschrijvingen”, besluit schepen Himpe.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.