Het Izegemse museum Eperon d’Or en Kasteel Ravenhof in Torhout pakken vanaf 12 december uit met de tijdelijke dubbeltentoonstelling ViceVersa. Izegem leent schoenen van de voormalige Torhoutse schoenfabriek Couppé uit. Omgekeerd gaan er Izegemse aardewerktegels van het Museum van Torhouts Aardewerk naar Eperon d’Or.
Els Degryse werkte vorig academiejaar in Eperon d’Or voor haar bachelorstage kunstwetenschappen aan een project rond een collectie 18de-eeuwse Izegemse haardtegels waar weinig over bekend was. Onderzoek bracht heel wat info naar boven en die is straks beschikbaar via een tijdelijke tentoonstelling.
“Als inwoner van Torhout rijpte bij mij het idee om er een dubbelexpo van te maken”, vertelt ze. “De link ligt immers voor de hand: het Museum Torhouts Aardewerk is gevestigd in de woning van voormalig schoenfabrikant Couppé, het kasteel Ravenhof. Tegels in Izegem, schoenen in Torhout: het is de omgekeerde wereld. Vandaar de keuze voor de naam ViceVersa.”
Izegemse tegels
Zo komt het dat Eperon d’Or straks even zijn comfortzone verlaat. “ViceVersa focust in Izegem immers niet op schoenen of borstels, maar op haardtegels. Bezoekers mogen zich verwachten aan een explosie van aardetinten, wervelende ornamenten en authentiek vakmanschap”, zegt conservator Hilde Colpaert.
“Izegem was vroeger niet alleen een centrum voor de schoenen- en borstelindustrie. In de 18de eeuw werden hier ook heel wat haardtegels gemaakt. Die hadden een aantal typische kenmerken. Izegemse tegelmakers waren bijvoorbeeld de eersten om typische aardetinten aan te vullen met groene accenten.”
“Izegemse tegels waren ook een stukje kleiner dan hun soortgenoten uit andere streken. Nu brengen we voor het eerst een ruime selectie van deze tegels samen in één tentoonstelling. We ontlenen daarvoor niet alleen bij het MTA, maar ook bij Trezoor en een aantal privéverzamelaars.”
Familie Couppé
Kunstenaar en cartoonist Benoît van Innis zorgt voor een hedendaags luik aan een historisch onderwerp. “In het tweede deel van de tentoonstellingsperiode zal tegelatelier De Knock uit Kuurne zijn meesterschap tonen. Drie generaties tegelbakkers leveren daar immers heel wat vakkennis op”, vult cultuurschepen Kurt Himpe aan. “Voor een kleine vergoeding kunnen kinderen tijdens de hele duur van de tentoonstelling een eigen kleitegeltje versieren en mee naar huis nemen.”
In kasteel Ravenhof in Torhout komt dan weer de schoennijverheid aan bod en de rol die de familie Couppé daar in de 20ste eeuw in speelde. Speciaal daarvoor leent Eperon d’Or schoenen uit die fabriek uit die in Torhout te bezichtigen zullen zijn.
De expo loopt van 14 december tot en met Erfgoeddag 25 april 2021, uiteraard rekening houdende met de coronamaatregelen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier