Initiatiefnemer Frans Buyse boos nu jukeboxmuseum in De Panne definitief sluit: “Nooit een eerlijke kans gekregen”

Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Het doek is gevallen over het jukeboxmuseum dat al sinds begin 2019 dicht is. De gemeenteraad heeft de sluiting meerderheid tegen oppositie goedgekeurd. Vooral raadslid Frans Buyse, indertijd de voortrekker van het jukeboxmuseum, trok hard van leer tegen de beslissing.

“Dit is een grote teleurstelling”, reageerde Buyse tijdens de digitale gemeenteraad. “Het museum heeft nooit een kans gekregen, want het nieuwe bestuur heeft er nooit de nodige tijd in gestopt. Mijn mail met voorstellen richting cultuurschepen Cindy Verbrugge (N-VA) bleef onbeantwoord. Burgemeester Bram Degrieck (Het Plan-b) heeft me ooit nog beloofd dat het zou openen, en dan moet ik op zo’n manier de sluiting vernemen.

“Plopsaqua kost de gemeente elke dag 3.500 euro, dat is een pak meer dan de kost van het jukeboxmuseum. De Panne kon er een eigentijdse plek van maken, die bezoekers ook bij regenweer kon aantrekken. Culturele topevenementen konden er eveneens plaatsvinden. Ik had daarvoor al contacten met onder meer Jan Hautekiet. De sluiting is een subjectieve beslissing, die ik niet steun. Enkel de uitbating moest nog geregeld worden. Dit project had zeker een kans op slagen.”

Nog een kans?

Christophe Delrive (DAS) vond het vreemd dat er eerst beslist werd over de sluiting en pas daarna onderhandeld wordt met de eigenaars. De financiële gevolgen zijn volgens hem dan ook nog steeds onzeker.

Pol George (CD&Vplus) pleitte ervoor om het museum alsnog een kans te geven. Hij verwees naar andere culturele sites, zoals Le Chalutier en De Scharbiellie, die ook handenvol geld kosten.

Enkel burgemeester Degrieck reageerde namens de meerderheid. “Dit project werd gewoon te duur en er was te weinig draagvlak bij de bevolking. We moeten nu onderhandelen met de eigenaar van de collectie en van het pand hoe het verder moet. Naast de maandelijkse kosten, die oplopen tot 3.500 euro, zouden we ook nog 60.000 euro moeten investeren in onder meer de toegankelijkheid, inrichting en het digitaliseren. De personeelskost zou al snel oplopen tot 50.000 euro – en dan heb ik het nog niet over het budget om het museum te promoten. Berekeningen leren ons dat zo’n initiatief slechts 6.000 bezoekers per jaar zal aantrekken”, stelde de burgemeester.

Bij de stemming over de sluiting stemden oppositiepartijen DAS en CD&Vplus tegen. De meerderheid schaarde zich unaniem achter het definitieve einde van het jukeboxmuseum.

(GS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier