Het Fotofestival Track & Trace is zaterdag en zondag sterk geopend

© Lize Rubens
© Lize Rubens
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Zes weken lang dompelt Fotofestival Track & Trace de bezoekers onder in een bad vol verhalen en foto’s van nationale en internationale fotografen, op vier locaties en in de publieke ruimte. Daarnaast tonen 45 lokale amateurfotografen de ziel van Kortrijk.

De naam Track & Trace verwijst naar het online kopen en de app waarmee je pakje kan gevolgd worden van aankoop tot levering. “Bijna iedereen neemt foto’s met de smartphone en zet die op facebook of Instagram. Alles wordt gedeeld, een digitale beeldenstroom”, zegt hoofdcurator Lize Rubens, die samen met curatoren Dieter Van Caneghem en Lieven Lefere het project gestalte gaf.

“We volgen en we worden gevolgd. Het is het nieuwe normaal. Die digitale beeldenstroom staat in het middelpunt van deze tentoonstelling. De ordewoorden zijn identificatie, communicatie en registratie, dat laatste al dan niet met onze toestemming. De relevantie en nieuwe rol van fotografie daarbij is groot. We laten een spoor na, bewust of onbewust.”

De curatoren Lize Rubens, Dieter Van Caneghem Lieven Lefere.© JVGK
De curatoren Lize Rubens, Dieter Van Caneghem Lieven Lefere.© JVGK

Track & Trace bevat een waaier aan binnen- en buitenactiviteiten in en langs een parcours van Abdijkaai en de Leieboorden tot Begijnhofpark, Paardenstallen/BuBox, Museum Texture en Museum 1302: solo- en groepstentoonstellingen, InstaWalls: instagramwaardige ‘walls’ op blinde muren geïnspireerd door hedendaagse fotografie, een Virtual Reality traject rond erfgoed en Camera Obscura in de Broeltorens.

Ook in het Begijnhofpark staan kunstwerken.© JVGK
Ook in het Begijnhofpark staan kunstwerken.© JVGK

Track & Trace zet ook sterk in op lokaal talent. Het festival koppelde 64 leden van Kortrijkse fotoclubs en -verenigingen aan 11 Kortrijkse welzijnsorganisaties, die voor en achter de schermen lieten kijken.

Zoals onder meer De Stroate, een vereniging ter bevordering van de hiphopcultuur, sociaal-artistiek gezelschap de Unie der Zorgelozen, Wit.h en sociaal restaurant De Vork. De foto’s die dat opleverde, trekken een visueel spoor door de binnenstad.

Robin Aerts en Wannes Cappelle.© Mathieu Van de Sompel
Robin Aerts en Wannes Cappelle.© Mathieu Van de Sompel

Verder is er ook een audioparcours met zanger-verteller Wannes Cappelle en soundscaper Robin Aerts. Op dit parcours ontdek je intrigerende foto’s. Wie de QR-code scant krijgt een ontroerend verhaal of een grappige anekdote in het oor gefluisterd door de West-Vlaamse zanger en muzikant Wannes Cappelle ondersteund door muziek van Robin Arts. “We hebben ons laten inspireren door het beeld zelf zonder dat we wisten wat de fotograaf bedoelt met de foto of wie er op de foto staat”, aldus Wannes.

“We zochten originele en samenhangende reeksen van hedendaagse fotografen, die een verhaal vertellen met de werkelijkheid als uitgangspunt. De vele binnen- en buitenlocaties in de stad, soms verrassende en onbekende pareltjes, worden verbonden door die reeks foto’s. Waar woorden soms tekortschieten, kunnen beelden verhalen brengen en banden smeden”, besluit hoofdcurator Lize Rubens.

Adembenemende locaties

“Track & Trace is meer dan het tonen van nationale en internationale toppers; lokale amateurfotografen leggen de ziel van Kortrijk bloot”, zegt schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA).

“Er zijn ook adembenemende locaties bij, zoals het beschermde openluchtzwembad Abdijkaai. De wereld zal geweten hebben dat Kortrijk het concept van fotofestival herdefinieert en de lat extreem hoog legt. Bovendien is fotografie een enorm laagdrempelige kunstvorm.”

 © JVGK
© JVGK

Het gratis fotofestival Track & Trace loopt tot en met 25 april. Track & Trace bezoeken is gratis. Voor de expo’s moet er gezien de geldende coronamaatregelen wel verplicht gereserveerd worden. Meer info, met ook een uitgebreide bezoekersgids, het parcours, de openingstijden en een druktebarometer, is terug te vinden op www.trackandtracekortrijk.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.