Gemeentehuis op architectenbiënnale

De trappenhal is voor velen een blikvanger.© (Foto PCO)
De trappenhal is voor velen een blikvanger.© (Foto PCO)
Redactie KW

De maquette van het gemeentehuis is tentoongesteld op de internationale architectenbiënnale. “Het is een eer om onze maquette te zien prijken”, zegt burgemeester Lieven Vanbelleghem.

Het gemeentehuis is te zien op de Biënnale Architettura 2021 en gespot op het VRT-journaal op seconde 58. De aanbouw van het gemeentehuis staat er tussen 50 referentieprojecten.

Curator Dirk Somers toont, in opdracht van het Vlaams Architectuurinstituut, met de tijdelijke installatie ‘Composite presence’ een fictieve Vlaamse stad, met 50 maquettes van bestaande of te bouwen projecten. De aanbouw van het gemeentehuis van Langemark-Poelkapelle is er één van. Er waren 3 vrachtwagens en 8 boottransporten nodig om alle maquettes van ‘Composite presence’ tot in het paviljoen te krijgen.”

“Wij waren positief verrast met het zien van de beelden. De bouw was de dada van mijn voorganger Alain. Ik heb als schepen en later als burgemeester de werf opgevolgd. Over smaken kun je natuurlijk niet discussiëren, maar de selectie is toch een teken dat het ontwerp sterke punten heeft. Van de trappenhal wit met marmer zijn er al heel mooie foto’s gemaakt. Voor mij persoonlijk laat de combinatie van de buitenaanleg met de aanbouw-kasteel één geheel na en geeft het een wouwgevoel. De gebruikers vinden, los van corona, hun weg en de bereikbaarheid en toegankelijk wordt geapprecieerd”, meent burgemeester Vanbelleghem.

De aanbouw zorgde op de gemeenteraad destijds voor heel wat commotie. “Te duur en een architecturaal miskleun”, luidde toen de commentaar.”

De keuze van het ontwerp van Tom Thys kwam via een oproep van de architectuurwedstrijd Winvorm, waar hij als winnaar uit de bus kwam. De aannemer was NV Algemene ondernemingen Himpe uit Loppem. (PCO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.