For Freedom Museum Knokke-Heist pakt uit met Staghound tank en Horsa zweefvliegtuig

De Staghound tank werd gebruikt door de Canadese bevrijders.© DM
De Staghound tank werd gebruikt door de Canadese bevrijders.© DM
Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

In het For Freedom Museum in Ramskapelle hebben ze dit voorjaar niet stilgezeten. Het museum werd verrijkt met twee absolute pronkstukken: een Staghound pantserwagen en een Brits Horsa zweefvliegtuig. Ondertussen bouwt men in twee loodsen aan scenes van de Bevrijding van 1944.

“Vader en zoon Patrick en Alexander Tierssoone tikten de voorbije maanden enkele absolute pronkstukken voor ons FFM op de kop”, weet curator Danny Jones. “Ze verrijkten ons museum met een originele Staghound tank. De grote pantserwagen werd destijds gebruikt door de Canadese bevrijders en is meermaals vereeuwigd op foto’s van de blijde intrede in Knokke en verschillende van ons omringende gemeenten. Op de T17 Armored Car, bijgenaamd Staghound, was een 37 mm-kanon en drie machinegeweren bevestigd waarvan één coaxiale 7,62 mm-mitrailleur in de koepel”, horen we bij Danny.

Cockpit vliegtuig

“Een andere aanwinst en blikvanger is de cockpit van een Brits Horsa zweefvliegtuig gebruikt in de Nederlandse filmproductie Slag om de Schelde van regisseur Matthijs Van Heijningen. Deze film wordt dit jaar in omloop gebracht. De Britse Horsa werd geschonken door de firma Caviar Antwerp uit Mechelen die mee aan het filmproject werkte.

“We zijn bezig aan een hele beleving rond de bevrijding”

Ondertussen zijn we met het For Freedom team volop op zoek naar nieuwe uitdagingen. In twee loodsen bouwen we boeiende scènes over de bevrijding in 1944 van Knokke-Heist. Daarbij zetten we de rol van de luchtmacht tijdens WO II in de kijker. Daarvoor gaan we een samenwerking aan met de vereniging Bahaat of het Belgian Aviation History Association Archaeology Team.

De bedoeling is de bezoeker bij wijze van spreken het strijdtoneel in te trekken. Een beleving via beeld, klank en sfeer om en rond een iconisch gebouw in onze badstad”, vertelt Danny.

‘Helden van de Noordzee’ verlengd

“Daarbij doen we beroep op decorbouwer-kunstenaar Pierre Verbreyt van Verbocolor die in 2007 de scènes in het For Freedom museum voor zijn rekening nam en al instond voor sublieme museumrealisaties in Normandië. De decorstukken werden door Pierre Verbreyt in zijn atelier in Verviers gemaakt en met een vrachtwagen naar Ramskapelle gebracht.

Op algemene aanvraag wordt de tentoonstelling Helden van de Noordzee , een ode aan onze Vlaamse Vissers, verlengd tot eind dit jaar in loods 2. We willen graag aanstippen dat onze nieuwe verwezenlijkingen alleen mogelijk zijn door de financiële tegemoetkomingen. We danken ook Westtoer en de Vlaamse overheid die beide enorme inspanningen leveren om via ondersteuningsprojecten en stimulanspremies te helpen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier