Ensors ‘Zeven Hoofdzonden’ weer (even) thuis

© (Foto ML)
© (Foto ML)
Redactie KW

Na ‘James Ensor en Oostende’ toont het James Ensorhuis momenteel de Ensorcollectie van de KBC. Curator is Xavier Tricot. “De collectie overkoepelt al zijn artistieke periodes, stijlen en technieken.”

“In de rijke kunstcollectie van de KBC is Ensor hier vertegenwoordigd met zijn volledige verzameling etsen en ook heel wat lithografieën, ‘droge naalden’, tekeningen en olieverfschilderijen. De collectie overkoepelt al zijn artistieke periodes, stijlen en technieken” zegt curator van het huis en Ensorkenner Xavier Tricot.

Zo zijn er de met de hand bijgekleurde etsen De Zeven Hoofdzonden te zien net als het moordlustige Pierrot en de Skeletten . Maar ook een zelfportret als 17-jarige en een getekend schilderij Vervlogen Parfum.

Veel van de getoonde werken komen via via uiteindelijk uit de verzamelingen van de Antwerpse kunstmecenassen Albin en Emma Lambotte en Charles Franck die Ensor al vroeg ontdekten en steunden”, weet de curator.

In totaal zijn er 33 werken te bewonderen. “De ruimte is beperkt dus vraagt het opzetten van de exo enige planning en denkwerk. Ik hoop in gevarieerde tonaliteit en diverse technieken van Ensor een uitgekiend evenwicht te hebben gevonden bij het tonen van zijn zelfportretten, zijn getekende en geschilderde skeletten… een tentoonstelling opbouwen, is meer dan wat werken ophangen”, zegt Tricot.

Raveel ontmoet Ensor

De tentoonstelling loopt nog tot eind augustus tijdens de openingsuren van het James Ensor Huis. Ondertussen bereidt Xavier Tricot de tentoonstelling Raveel ontmoet Ensor al voor die in september start. Na de (overzet)boot nu ook de expo. “Daarbij kunnen we rekenen op de medewerking van het Raveel Museum in Machelen aan de Leie, op Raveels weduwe en Mu.ZEE”, aldus Tricot. (ML)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten