Dubbeltentoonstelling over schaapherders in de Zwinstreek

Schapen spelen al duizenden jaren een balengrijke rol in de streek.© gf
Schapen spelen al duizenden jaren een balengrijke rol in de streek.© gf
Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

Vanaf vandaag tot en met 24 mei kan je in Knokke-Heist de dubbeltentoonstelling ‘Herders in de Zwinstreek’ bezoeken. Geschiedenisfanaten kunnen in museum Sincfala terecht, natuurliefhebbers in het Zwin Natuur Park. Initiatiefnemer is het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG).

Al meer dan duizend jaar zijn herders actief in de Zwinstreek. Er zijn echter weinig tastbare sporen van de aanwezigheid van schaapherders in de regio. Een zeldzaam overblijfsel is de kavane, een houten herdershut, uit de Collectie Bulskampveld. De hut werd in de jaren 1930 gebruikt door Gustaaf Voet, herder in dienst bij schapenboer Vandepitte in Knokke.

Naar aanleiding van dit unieke stuk ging Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG), beheerder van de Collectie Bulskampveld, op zoek naar sporen van herders in en rond het Zwin, van vroeger tot nu. “Schapenteelt was eeuwenlang de enige mogelijke vorm van landbouw in de streek. De schapenbegrazing zorgde voor een open landschap. Om vandaag te voorkomen dat de schorren en dijken in bosachtig gebied veranderen, blijven schapen belangrijk. Ze zorgen voor meer biodiversiteit,” vertelt Griet Frère, publieksmedewerker bij CAG.

Twee delen

‘Herders in de Zwinstreek’ bestaat uit twee delen. In museum Sincfala neem je een duik in de geschiedenis van de schaapherders van vroeger tot nu in de Zwinstreek. Touchscreens, voorwerpen en getuigenissen brengen er het verhaal van de herders tot leven. Uniek zijn de dagboeken van herders Roger Declerq (1920-2007) uit Damme en Jacobus Maertens (1851-1930) uit Knokke.

In het Zwin Natuur Park ligt de focus dan weer op de invloed van de herders op het landschap en de natuur. Aan de hand van een unieke reeks oude en recente foto’s ga je op pad met herders langs de Zwinvlakte, de omringende dijken, de Kleyne Vlakte en de Damse vaart.

Op beide locaties kan je een replica van de kavane op ware schaal bewonderen. In museum Sincfala vormt de kavane zelfs het decor voor enkele gezinsvertellingen op zondagnamiddag. Extra activiteiten zijn voorzien tijdens het Erfgoedweekend, 24 en 25 april in samenwerking met Agentschap Natuur & Bos. Men kan een avondwandeling maken in de sporen van een herder of schaapjes tellen tijdens een demonstratie schapendrijven op de Nieuwe Zwin-dijk. Alle activiteiten vinden buiten plaats. De vertellingen en wandelingen worden per contactbubbel georganiseerd.

Op voorhand reserveren

Het bezoek aan beide tentoonstellingen kan veilig verlopen door op voorhand te reserveren. Om de touchscreens in Sincfala aan te raken, krijg je een speciale pen. In het Zwin Natuur Park wordt de expo in openlucht getoond. Via de ErfgoedApp gebruik je je smartphone als audioguide.

(DM)

‘Herders in de Zwinstreek’ loopt tot en met 24 mei. De expo in Sincfala is gratis te bezoeken. In het Zwin Natuur Park is de expo inbegrepen in het toegangsticket tot het park. Voor beide tentoonstellingen moet je op voorhand reserveren, respectievelijk via sincfala.be of zwin.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.