Corneel Clarys uit Ieper bouwt Lakenhallen en Belforttoren na in LEGO: “Vier maanden werk”

Schepen Dimitry Soenen en Corneel Clarys bij het bouwwerk van 2,40 meter hoog en 1,70 meter breed.© EG
Schepen Dimitry Soenen en Corneel Clarys bij het bouwwerk van 2,40 meter hoog en 1,70 meter breed.© EG
Erwin Gabriëls
Erwin Gabriëls Medewerker KW

Corneel Clarys, bekend als de Ieperse LEGO Master, ging na de zomer de uitdaging van het Yper Museum aan: het bouwen van de Ieperse Lakenhallen in LEGO. Vier maanden en tienduizenden blokjes later toont hij zijn werkstuk in het Yper Museum. Vanaf nu kan je dit gratis bekijken in de inkomhal van het museum.

Het begon allemaal met de tijdelijke expo ‘herSTELLINGEN’ in het Yper Museum, die in het teken stond van de wederopbouw. Deze tentoonstelling maakte deel uit van het grote Feniks2020-project in de hele Westhoek. Na WO I werd Ieper en bij uitbreiding de hele Westhoek vanaf de grond heropgebouwd. De Ieperlingen deden er alles aan om het gewone leven opnieuw op de rails te krijgen. Het LEGO-project maakte deel uit van het activiteitenprogramma dat bij de tentoonstelling hoort. Corneel begon aan zijn bouwwerk tijdens twee succesvolle publieksweekends. Honderden mensen kwamen toen de sympathieke legobouwer live aanmoedigen.

Titanenwerk

“Die weekends waren super. Het rechtstreekse contact met zoveel mensen was echt een opsteker”, vertelt Corneel Clarys. “Maar al snel bleek dat dit project groter zou uitpakken dan eerst gedacht. Je start met een digitale tekening op de computer. Pas tijdens het bouwen zelf leer je de omvang ervan kennen. Het bleek een titanenwerk waar ik uiteindelijk vier maanden aan bezig ben geweest. Niet elke dag, maar het vulde toch wel ieder streepje vrije tijd die ik had. Ik wilde dit perfect uitwerken.” In deze Lakenhallen zitten ongeveer 80.000 legoblokjes. Het gebouw is zeer gedetailleerd uitgewerkt. De waterspuwers, de standbeelden, het uurwerk, de speciale deurtjes in het belfort en de glas-in-loodraampjes. Alles is minuscuul nagebouwd.

Pietje Precies

“Ik ben een ‘pietje precies’ en wilde alles waarheidsgetrouw nabouwen”, vervolgt Corneel. “Vooral de achthoekige torentjes van het belfort en de schuine daken van de Lakenhallen waren moeilijk om te berekenen en te bouwen. Door deze hoeveelheid aan details hoop ik dat terugkerende bezoekers telkens iets nieuws ontdekken. Zo haal ik voldoening uit een project. Het was enorm veel werk en één van mijn moeilijkste LEGO-projecten. Ik ben blij dat het klaar is, maar ik zal het Yper Museum missen. Het is intussen zo’n beetje mijn tweede thuis en ik zal in een gat vallen. Ik heb hier uren en uren gesleten. Maar nu ligt de weg open naar een volgend project.”

Pronkstuk

“Dit was een avontuur, zowel voor Corneel als voor het museum”, vult schepen van musea Dimitry Soenen aan. “Maar het resultaat is verbluffend en heel gedetailleerd. Het wordt zeker nog tot het einde van dit jaar het pronkstuk in onze inkomhal en is gratis te bewonderen voor iedereen die dat wil. Het is voor ons een absolute meerwaarde dat iemand als Corneel het bewustzijn rond de geschiedenis en de wederopbouw van onze stad levendig helpt houden.” (EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier