Charles Beuckels opende vier jaar geleden eigen visserijmuseum: “In De Thuishaven staan zo’n60 boten, allemaal zelf gemaakt”

Francine Dalle en Charles Beuckels in het Visserijmuseum.©Isabelle Vanhassel IV
Francine Dalle en Charles Beuckels in het Visserijmuseum.©Isabelle Vanhassel IV
Paul Bruneel

Charles Beuckels (69) is zonder twijfel de meest bekende visser van Nieuwpoort. Vier jaar geleden opende hij zijn eigen visserijmuseum De Thuishaven op de grens van Lombardsijde en Nieuwpoort. Door de coronapandemie blijven de deuren nu dicht, maar Charles is iedere dag in de weer om straks weer mensen te mogen ontvangen.

Hij was pas 15 jaar toen hij reeds meevoer met de lange omvaart en bouwde daarna een flinke reputatie op als visser met de legendarische N86 Surcouf. Vier jaar geleden opende hij zijn eigen museum, dat nu voorlopig dicht blijft. “Het is spijtig”, begint Charles zijn verhaal, “maar zolang er niet meer mensen gevaccineerd zijn, blijft De Thuishaven gesloten. Samen met mijn vrouw ontvang ik heel graag mensen en de mensen komen ook graag naar hier, maar het moet veilig kunnen gebeuren hé.”

Vissersdorp uit reçuperatiemateriaal

De Thuishaven opende de deuren in 2017 en sindsdien is het uitgegroeid tot een waar museum met heel wat curiositeiten van de visserij. Charles maakt heel veel boten zelf. “Ik koop geen bouwdozen en je moet niet beginnen meten of de schaalverhouding wel klopt. Ik maak alles uit mijn hoofd en zelfs de kleinste attributen maak ik. Momenteel heb ik zo’n 60 boten staan. Tijdens de eerste lockdown heb ik een heel vissersdorp gemaakt met alles erop en er aan. Ik heb dit gemaakt met recuperatiemateriaal zoals kartonnen dozen en houten plankjes. Ik heb ook een grote collectie foto’s, netten en schelpen. Naast eigen materiaal krijg ik heel wat attributen van mensen”, zegt Charles.

Garnalen pellen

In betere tijden ontvangt hij samen met zijn echtgenote Francine Dalle de bezoekers in traditionele klederdracht. “Er kunnen maximum 20 mensen per rondleiding binnen en we splitsen ze in twee groepjes. Aan de hand van de attributen vertel ik mijn hele vissersleven en mijn echtgenote leert de mensen verse garnalen pellen. Ze kunnen ze dan zelf nog proeven ook met een Rodenbach”, lacht Charles, die het vissen niet kan laten en er iedere week nog eens op uittrekt met zijn bootje om op garnalen te vissen. Zijn liefde voor de visserij kent ook navolging, want zoon Rudy en kleinzoon Jef traden in zijn voetsporen.

Unieke loopbaan

Charles heeft er een unieke loopbaan opzitten. Hij was 15 toen hij mee aan boord ging met de IJslandvaarders. Daarna ging hij aan de slag op Oostendse kotters en in 1977 voer hij uit met zijn eigen boot. Zijn meest bekende boot is de N86 Surcouf dat door de stad Nieuwpoort werd aangekocht en een begrip is geworden in Nieuwpoort. Eens het allemaal weer mag en kan, wil Charles zijn museum in de Havenstraat 42 weer openen. De toegang is volledig gratis.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten