Centrum voor sterrenkunde en ruimtevaart Astropolis opent in lente van 2021

Vlrn Stijn Vanderheiden (Astropolis), Willy Muys (Astropolis), burgemeester Bart Tommelein, Frederik Haentjens (Astropolis), Marc Trypsteen (Astropolis), Patrick Jaecques (Astropolis) en schepen Bart Plasschaert.© (Foto GLO)
Vlrn Stijn Vanderheiden (Astropolis), Willy Muys (Astropolis), burgemeester Bart Tommelein, Frederik Haentjens (Astropolis), Marc Trypsteen (Astropolis), Patrick Jaecques (Astropolis) en schepen Bart Plasschaert.© (Foto GLO)
Gillian Lowyck

Astropolis, het centrum voor sterrenkunde en ruimtevaart langs de Duinkerkseweg kan bijna de deuren openen. In de lente van 2021 zal Astropolis een breed publiek prikkelen met sterrenkunde en ruimtevaart en kan zo het belang van wetenschap en techniek helpen ondersteunen.

Aan de Duinkerkseweg, nabij de luchthaven, verscheen de voorbije jaren een modern uitgerust gebouw, gefinancierd door de stad Oostende. Het gebouw moet de thuishaven worden van Astropolis, een ‘space science center’ met een focus op ruimtevaart, sterrenkunde, wetenschap en techniek. Astropolis biedt plaats voor twee thematentoonstellingen en heeft een volledig uitgerust auditorium.

De twee waarneemkoepels vallen van ver op en zullen telescopen huisvesten waarmee niet alleen de bezoekers verwend worden, maar die ook ingezet zullen worden voor wetenschappelijk onderzoek. Astropolis biedt daarnaast de opportuniteit om onze eigen Vlaamse ruimtevaartbedrijven en onderzoeksinstellingen in de spotlights te zetten.

Het gebouw was al langer klaar, maar het duurde een tijdje voor de gesprekken met de stad rond de concessie rond waren. Normaal gezien moest Astropolis de deuren openen na de zomervakantie, maar dat werd dus uitgesteld. Nu is er eindelijk een datum: de lente van 2021.

De Vlaamse Overheid ondersteunt de opening van Astropolis met een subsidie van 120.000 euro. Met deze middelen kan Astropolis het wetenschapscentrum in Oostende vormgeven en inrichten. Ook stad Oostende financiert de opstart van het centrum, met een bedrag van 100.000 euro.

Vlaams minister van Innovatie en Wetenschapscommunicatie Hilde Crevits (CD&V) reageert: “Het is belangrijk dat jongeren de kans krijgen om de boeiende wereld van de ruimtevaart te ontdekken. Vanuit Vlaanderen maken we jongeren warm voor richtingen wetenschap en techniek. Het maatschappelijk belang van STEM manifesteert zich elke dag meer en meer, onder andere in domeinen zoals klimaat, gezondheid, digitalisering en innovatie. Astropolis in Oostende streeft deze doelstellingen ook na.”

“Met Astropolis krijgt stad Oostende er opnieuw een grote troef bij”, vindt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “We zijn ervan overtuigd dat het centrum voor sterrenkunde en ruimtevaart heel wat bezoekers zal trekken. Het vormt ook een belangrijke meerwaarde voor het Groen Lint, de fietsroute van 35 kilometer die de groengebieden van Oostende verbindt.”

Astropolis richt zich op scholen, groepen en particuliere bezoekers en wil al die doelgroepen boeien met een brede waaier aan activiteiten zoals tentoonstellingen, voordrachten, documentaires, doe-activiteiten. De ambitie is om wetenschap en techniek op een vlotte, innovatieve en educatieve manier naar het brede publiek te brengen. Voor Vlaanderen wordt Astropolis het eerste bezoekerscentrum dat focust op ruimtevaart en sterrenkunde. Het centrum moet ook dienstdoen als kennishub voor wetenschap in de ruime omgeving van Oostende.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.