Brugge levende cultuurstad dankzij ‘Hedendaagse Primitieven’

Alex Vanhee, Dirk De fauw, Nico Blontrock en Benedikte Van Eeghem zijn ook trots op de ‘hedendaagse primitieven’.© Davy Coghe
Alex Vanhee, Dirk De fauw, Nico Blontrock en Benedikte Van Eeghem zijn ook trots op de ‘hedendaagse primitieven’.© Davy Coghe
Stefaan Van Volcem
Stefaan Van Volcem Freelance journalist KW

De roem van onze Vlaamse Primitieven strekt zich uit tot ver voorbij onze landsgrenzen. Dat Brugge ook heel wat hedendaagse creatievelingen herbergt, komt dezer dagen naar voren in Exporuimte Burg en De Tank. Op beide locaties hangen veertig door fotograaf Alex Vanhee geschoten beelden van plaatselijke artistiekelingen. Auteur Benedikte Van Eeghem staat in voor illustratief tekstmateriaal.

“Het moeilijkste voor ons was een selectie maken, want de lijst met namen van creatieve Bruggelingen was eerst bijzonder lang”, bekent Benedikte Van Eeghem. “Alex en ik hebben ernaar gestreefd om in onze selectie een evenwicht te zoeken tussen man en vrouw en jeugdig en oud. De jongste deelnemer is vooraan de twintig (rapster Nina Everaert alias Doorn Roosje, red) en de oudste voorbij de negentig (beeldend kunstenaar Guido Dobbelaere, red) .”

Puur, ongekunsteld en geïnspireerd

Ook uiteenlopende culturele disciplines komen aan bod: muziek, theater, dans, literatuur, beeldende en schilderkunst. “Alex heeft van de veertig geselecteerden een sfeervolle, kenschetsende foto gemaakt”, aldus Van Eeghem. “Ik koos voor een pure manier van portretteren. Ongekunsteld en geïnspireerd”, vult Vanhee aan.

“Zelf heb ik van alle geselecteerden een interview afgenomen”, zegt Van Eeghem. “Deels live en door de huidige coronaperiode ook telefonisch. Bij elke foto op de exposities hoort een QR-code die je in staat stelt om een korte getuigenis van de hedendaagse primitief te lezen.”

Toekomst

Een aantal van deze uiteenzettingen werd gebundeld in een fraaie, kosteloze A5-brochure. Meer uitgebreide versies kun je lezen in het exclusieve fotoboek ‘Hedendaagse Primitieven’, dat te koop is voor de prijs van 25 euro tijdens de tentoonstellingen.

“De exposities en de interviews vormen samen het eindtraject van een periode van twee jaar. En cours de route hebben we verschillende keren gevreesd dat het niet goed zou komen. Gelukkig zaten we verkeerd”, bekent Van Eeghem, die ook bijzonder opgetogen is dat Wiese in amper drie uur een bijzonder fraaie mural naast zijn door Vanhee geschoten foto creëerde.

Ook cartoonist Marec, auteur Lara Taveirne en voornoemde Everaert maakten werk voor de exposities. Er zijn ook meer dan twintig werken te zien van de geselecteerde beeldend kunstenaars. “Brugge heeft een rijk verleden, maar misschien nog een rijkere toekomst”, besluit Van Eeghem.

‘Hedendaagse Primitieven’ loopt nog tot en met zondag 9 mei in Exporuimte Burg (Burg 11) en De Tank (Burg 4) in Brugge. Dagelijks gratis toegankelijk van 10 tot 17 uur. Als u deze tentoonstellingslocaties wenst te bezoeken, dient u wel te reserveren via www.ccbrugge.be/bk .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.