https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Brugge koopt Gruuthuse-miniatuur

Dankzij de aankoop haalt Brugge eindelijk een stuk binnen dat met onweerlegbare zekerheid uit de collectie van Lodewijk van Gruuthuse komt. © Davy Coghe
Redactie KW

Musea Brugge en de Openbare Bibliotheek Brugge kochten samen een vel uit een waardevol handschrift uit de voormalige bibliotheek van Lodewijk van Gruuthuse. Dankzij die aankoop komt eindelijk een stukje handschrift terug naar Brugge.

Beide stedelijke culturele diensten kochten het vel op een veiling in Londen voor 30.000 Britse pond (ca. 35.000 euro). Het betreft een vel uit een handschrift over het leven van de Heilige Catharina van Siena dat in Brugge rond 1475 werd gemaakt. Dankzij de aankoop haalt Brugge eindelijk een stuk binnen dat met onweerlegbare zekerheid uit de collectie van Lodewijk van Gruuthuse komt.

Halfbladminiatuur

Op het aangekochte vel staat een zogenaamd halfbladminiatuur die een spraakmakende passage uit het leven van de Heilige Catherina verbeeldt, namelijk haar mystieke bruiloft met Christus. Centraal staat Christus die met zijn rechterhand een ring schenkt aan de geknielde Catharina die door heiligen is omringd.

Het folio is rijkelijk gedecoreerd door de Meester van Margareta van York of door zijn atelier. Deze meester is niet bij zijn echte naam bekend, maar illustreerde tal van handschriften voor Lodewijk van Gruuthuse. (CW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.