Bakkerijmuseum in Veurne klaar voor complete innovatie: “Beleving is rode draad”

vlnr Ina Ruckebusch, Nele Behaeghel en Liesbeth Inghelram. (foto MVO) © Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Wie nieuwsgierig is naar wat de grote vernieuwing van het Bakkerijmuseum precies inhoudt, krijgt tijdens Open Monumentendag op 12 september een eerste inkijk in de plannen.

Enkele jaren geleden werden de schuur en het dak van het Bakkerijmuseum gerenoveerd, dit najaar start de tweede vernieuwingsfase die deel uitmaakt van een groot masterplan waaraan Stad Veurne, Westtoer, de Vriendenkring, Syntra en het Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI) hun steentje bijdragen.

Het tweede deelproject is de bouw van een volledig nieuw paviljoen. “Op basis van een enquête bij onze bezoekers stelden we een grote vraag voor workshops vast, en daarvoor is de huidige infrastructuur niet aangepast”, zegt conservator Liesbeth Inghelram. “De site wordt geheroriënteerd. Het paviljoen krijgt een nieuw onthaal en een dubbele workshopruimte met een museumshop. In het tweede deelproject wordt de volledige museuminrichting en de scenografie aangepakt. Daarbij willen we ook aandacht besteden aan achtergrondverhalen waarin bezoekers zich herkennen: het verhaal van de bakker zelf, de geschiedenis van brood en gebak, politieke en sociale aspecten, …”

“Beleving, en niet enkel in de workshops, zal de rode draad zijn bij het uitwerken van de museumopstelling. Bezoekers worden via een gevarieerde multimediale beleving met tekst, geluiden, geuren, beelden, … geprikkeld en ondergedompeld in het bakkersambacht. Diverse analoge en digitale applicaties, in combinatie met de authentieke collectiestukken, brengen het verhaal en het erfgoed tot leven.”

Kijkdepot

“Het huidige depotgebouw wordt voorzien van een doorgang met kijkdepot”, legt wetenschappelijk medewerker en Collectiebeheerder Ina Ruckebusch uit. “Die gunt de bezoeker een blik achter de schermen op een deel van de collectie die normaal niet is tentoongesteld. Slechts 10 procent van de 24.000 collectiestukken wordt geëxposeerd. De overige objecten bevinden zich in het gesloten museumdepot waar we af en toe een rondleiding zullen plannen.”

“De nieuwe museuminrichting krijgt een plaats in de voormalige schuur op het domein en daar wordt alles gecentraliseerd. Het woonhuis wordt het administratiegebouw en zal dienen als ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen. Het nieuwe kenniscentrum wordt er ook in ondergebracht, met de bibliotheekcollectie van het museum die men ter plekke zal kunnen raadplegen.”

Conservator Liesbeth Inghelram: “Het totale kostenplaatje komt op 1,7 miljoen euro. De stad koopt de gronden van het Bakkerijmuseum aan. Daarnaast zijn er subsidies van West-Vlaanderen en FoCI. Tijdens de eerste fase van de werken, die dit najaar start, blijft het museum gewoon open. Tijdens tweede (herinrichtings)fase zal het museum tijdelijk kort sluiten. De streefdatum voor de heropening van het volledig vernieuwde Bakkerijmuseum is juli 2023.”

Tijdens Open Monumentendag krijg je een eerste, exclusieve inkijk in de plannen. De toegang is gratis, maar registreren is verplicht via www.openmonumentendag.be. Je kunt dan ook gratis het museum bezoeken. Reserveer hiervoor wel een tijdslot via onthaal@bakkerijmuseum.be of via 058 31 38 97. Het Bakkerijmuseum vind je in de Albert I-Laan 2. Info: bakkerijmuseum.be.

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier