Mu.ZEE eert Ensor en Spilliaert met de nieuwe topstukkenvleugel

Het Oostendse museum brengt op die manier een eerbetoon aan haar twee meest artistieke zonen, James Ensor en Léon Spilliaert.

Op de foto zien we van links naar rechts Oostends cultuurschepen Bart Plasschaert, Mu.ZEE-directeur Phillip Van Den Bossche, gedeputeerde voor Cultuur Myriam Vanlerberghe en burgemeester Johan Vande Lanotte. © Foto ML

Heel kunstminnend Oostende keek er al lang naar uit: een vaste stek voor haar twee belangrijkste kunstschilders. Vrijdagavond werd de nieuwe Mu.ZEE-vleugel met meer dan 70 eigen topwerken van James Ensor en Léon Spiliaert officieel geopend. De twee kunstschilders worden er omringd door stadsgenoten als cineast Henri Storck en fotograaf Maurice Antony. Ook de stad waar al die prominente artiesten actief waren, komt prominent in beeld.

Het verhaal van hun passage in de kuststad en de vele kunstenaars die zij hier ontmoeten wordt verteld aan de hand van documenten, voorwerpen en foto’s in de kijkkasten. Gedeputeerde Myriam Vanlerberghe nam in haar toespraak geëmotioneerd afscheid van Mu.ZEE en haar indrukwekkende verzameling en maande de Oostendenaars ietwat aan om zich ‘niet te laten doen’, nu de collectie van de stad en de provincie straks Vlaamse bevoegdheid wordt. een waarschuwing die is blijven hangen.

(ML)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.