Mobiele kiosk al 20 jaar terug in het Roeselaars straatbeeld

Redactie KW

Naar aanleiding van de Open Monumentendag op zondag 9 september viert de erfgoedvereniging Roeselaarse kiosk het 20-jarig bestaan van de restauratie van de gelijknamige muziekkiosk uit 1924. De kiosk wordt opgezet op De Munt en er komt een volledig concert- en zangprogramma.

Dokter Jos Rommel is de voorzitter van de vzw Roeselaarse Kiosk en is zeer tevreden dat de authentieke mobiele kiosk ook vandaag nog veel Roeselarenaars beroert. “De oudste vaste kiosk van ons land staat op het Oostendse Wapenplein maar Roeselare heeft de oudste mobiele kiosk van het land”, begint dokter Rommel zijn verhaal. “Ook in Roeselare werden enkele vaste kiosken gebouwd en in 1900 stond er bijvoorbeeld een op de Grote Markt. De concerten op die kiosken waren enorm succesvol en dat was ook normaal: er was geen televisie, er waren veel muziekverenigingen en een concert bijwonen was in die tijd een favoriet tijdverdrijf. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de vaste kiosk op de Grote Markt afgebroken en weggeborgen en na de oorlog werd beslist om die niet meer op te bouwen, maar te vervangen door een mobiele kiosk. Die werd in 1924 besteld in Brussel en op 6 september 1925 werd die ingespeeld op de Grote Markt ter gelegenheid van de heropbouwfeesten. Tot aan de Tweede Wereldoorlog werd deze mobiele kiosk veel gebruikt, maar vanaf de jaren 50 verdween de kiosk meer en meer uit het straatbeeld. De laatste keer werd ze opgezet in de jaren 80 in Oekene, maar werd door stormweer ernstig beschadigd. In 1996 zette onze secretaris en bezieler van de vzw Luk Nuytten zijn schouders onder de restauratie en werd ik voorzitter van de vzw”, zegt hij.

“Ik vind het een hele eer om voorzitter te zijn van onze vzw, want ik heb altijd op de Grote Markt gewoond en heb zelf veel mooie muzikale momenten beleefd voor de kiosk.”

restauratie

“De mobiele kiosk is precies 20 jaar geleden volledig gerestaureerd en was al te bewonderen van Maasmechelen tot in Rijsel, maar vooral in eigen stad. Het opzetten en afbreken van die volledig mechanische kiosk is trouwens een attractie op zich. Wij willen vooral de interesse voor de kiosk levendig houden en we zijn dan ook zeer tevreden dat de stad, scholen en verenigingen ons daarin steunen. Zo wordt er dit jaar in het VTI een maquette van de kiosk gemaakt en komt de kiosk volgend jaar ook prominent in beeld tijdens de viering van 100 jaar STAP.”

“Wij tellen een zeer gedreven crew die instaat voor het opzetten, de begeleiding en het onderhoud van de kiosk maar doen eveneens een warme oproep naar jonge mensen die zich willen aansluiten bij ons. Dit prachtig Roeselaars erfgoed mag nooit verloren gaan.”

Programma

Dankzij een samenwerking met het buurtcomité van de woonsite De Munt kan de vereniging op 9 september uitpakken met een mooi cultureel programma. Na aankomst van de Roeselaarse reuzen om 11 uur is er een aperitiefconcert met het bekende mannenkoor Gaudeamus igituronder leiding van Joost Van Brussel. Het koor brengt ditmaal een luchtig programma ‘Liederen zonder vervaldatum’. Het koor wordt begeleid door Karel Vercruysse op de gitaar.

Van 14.30 tot 17.30 uur is er op het sfeervolle Muntplein een concertprogramma met onder meer de Big Band Rumbeke onder leiding van dirigent Eric Verhaeghe met zang van Guy Milh, afgewisseld met het lokale zangtalent van Johan Platteeuw en zonen. Wie Johan Platteeuw gemist heeft in zijn eigen concertavond in de Spil op 5 september, kan hem dus aan het werk horen op het Muntplein.

De toegang tot het concert is gratis. Het buurtcomité voorziet tafels en stoelen en een gelegenheidsbar met aperitief of fris wijntje.

Tentoonstelling

In het kader van een erfgoedproject van de intergemeentelijke organisatie

TERF presenteert de Roeselaarse kiosk in een winkelpand van het plein De Munt eveneens een gelegenheidstentoonstelling met archieffoto’s uit de geschiedenis van de Roeselaarse kiosk. Onder meer uit de collectie van het stadsarchief en de collectie van stadsgenoot Johan Delbecke toont men enkele merkwaardige beelden van het muziekverleden op de Grote Markt of elders in de stad.

Deze postertentoonstelling is te bezichtigen in het winkelpand naast de stadsbibliotheek ARhus van 1 september tot en met 9 september.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.