Mivalti-bewoner toont zijn passie voor auto’s in stift op De Kleinste Expo van Tielt

Bij Kliek in de Bruggestraat in Tielt begint op vrijdag 19 april De Kleinste Expo van Tielt. Zes maanden lang zullen daar kunstwerkjes van Eric Libbrecht (52) tentoongesteld worden. Eric, een heel creatieve man met het syndroom van Down, woont al sinds 1995 in Mivalti. Samen met andere mensen uit de leefgroepen gaat hij heel vaak naar Ateljee 44, de artistieke werkplek van Mivalti.

Eric Libbrecht is trots op zijn kunstwerken. © SDT

“Eric werd geboren in het Amerikaanse Patterson op 27 juli 1966. Daar woonde hij samen met zijn ouders en zijn broer Michiel. “Mike (Michiel) was sheriff in Amerika”, haalt Eric aan. “Toen Eric 15 jaar was, is hij samen met zijn gezin teruggekomen naar België, naar Wakken”, gaat Jan Baeke, begeleider in Mivalti en verantwoordelijk voor Ateljee44, verder. “In 1987 kwam Eric voor de eerste keer naar het dagcentrum van Mivalti. Toen woonde hij nog bij zijn ouders. Toen zijn ouders in 1995 allebei stierven, werd Eric intern in Mivalti.

De Flandria

“Nu woon ik samen met mijn vrienden uit de leefgroep in Huis 1. In het weekend ga ik soms nog eens naar Wakken. Ik ga dan graag naar café Flandria”, vult Eric aan. “Dat klopt”, bevestigt Jan. “Café Flandria is heel belangrijk in het leven van Eric. Hij is daar dan ook heel graag gezien door iedereen. Het café werd gerund door zijn zus Daniëlle en haar man Marcel. Intussen is het café al overgenomen door de nicht van Eric: Bianca, samen met haar man Martin. De Flandria is voor vele verenigingen het clublokaal. Onder andere voor Kunst en Deugd waar Peter Valck dirigent is.”

Ferrari is zonder twijfel mijn favoriete automerk – Eric Libbrecht

“Ik help dan vaak mee met Peter om te dirigeren”, aldus Eric. Naast de Flandria, heeft Eric nog een heel grote passie: auto’s. “Op zijn kamer heeft hij heel veel boeken, tijdschriften en catalogi van allerlei soorten auto’s. Die auto’s zijn dan ook de bron geweest van zijn artistieke talenten”, weet Jan. “Naast auto’s ben ik ook heel grote fan van Elvis Presley en Frank Sinatra. Bovendien doe ik soms mee aan de Special Olympics in Brussel”, vult Eric aan.

Coachen

Sinds 1 februari 2017 is Eric trouw op post in Ateljee44 in Mivalti. Daar kunnen bewoners en cliënten zich artistiek uitleven. “Voor ons is het heel belangrijk dat de mensen hun eigen ding kunnen doen. Wij coachen hen vooral. Op die manier willen we respect tonen voor de ideeën die onze mensen hebben. Ze krijgen hier bijna nooit een echte opdracht, we laten ze liever doen wat ze willen en wat in hen opkomt”, duidt Jan.

“Iedereen mag hier komen proberen. Op een dag stond Eric hier met zijn boeken en catalogi van auto’s. Daarmee is hij dan ook aan de slag gegaan. Het was onmiddellijk duidelijk dat Eric echt wel een verborgen talent had. Bovendien gaat hij ook altijd heel snel te werk. In een mum van tijd is zijn kunstwerkje af. Samen met Jonas Callens van de Kunstacademie heb ik enkele werkjes van Eric uitgekozen die getoond zullen worden tijdens De Kleinste Expo.”

Nieuw talent

Limousines en sportieve wagens, dat is wat Eric het meest tekent. “Ferrari is zonder twijfel mijn favoriete automerk, maar het kunnen ook Volkswagens, Volvo’s of oldtimers zijn”, vertelt hij.

De werkjes van Eric zullen vanaf 19 april zes maanden lang te bezichtigen zijn bij Kliek in de Bruggestraat. Zowel het idee als de praktische uitwerking van de expo komt van zaakvoerder Wim Wullaert. “Tijdens De Kleinste Expo krijgt nieuw talent de kans om eigen werk tentoon te stellen. Het zal dan ook de eerste keer zijn dat Eric echt naar buiten komt met zijn kunstwerkjes. Ook in de Artotheek#44 in de Bruggestraat kunnen er werkjes van Eric gehuurd worden”, sluit Jan af.

(Stephanie Desmet)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.