‘Metjes koffieservies’ komt na meer dan honderd jaar terug thuis in Diksmuide

We herkennen van links naar rechts schepen van Erfgoed Katleen Winne, stadsarchivaris Chris Vandewalle en schenker Rik Ryon.© foto AC
We herkennen van links naar rechts schepen van Erfgoed Katleen Winne, stadsarchivaris Chris Vandewalle en schenker Rik Ryon.© foto AC
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Een Diksmuidse familie op de vlucht voor het oorlogsgeweld zocht en vond een veilige plaats om hun kostbare koffieservies in bewaring te geven tot na de oorlog, bij de grootouders van Rik Ryon, klaroenspeler en beeldend kunstenaar uit Proven.

“Eind 1914, zo gaat de overlevering, kwam een familie, waarvan de naam niet meer gekend is uit Diksmuide, dit servies bij mijn grootouders, Gaston Mahieu en Irma Dequeker in Roesbrugge, in bewaring geven. Zij zouden richting Frankrijk vluchten en bij terugkeer hun servies weer ophalen, maar dat is nooit gebeurd”, vertelt Rik Ryon.

“Het servies stond in een kast uitgestald. Naar kijken mocht, maar aankomen was absoluut uit den boze. Het kreeg in de familie de naam ‘metjes koffieservies’. Na het overlijden van mijn grootouders kwam het bij mijn moeder terecht en tenslotte bij mij.”

Nieuwe toekomst

“Zelf wil ik niet dat dit servies opnieuw in een kast verdwijnt. Deze unieke stukken hebben recht op een nieuwe toekomst. Het was mijn intentie dat dit servies ook terug moest vanwaar het 100 jaar geleden vandaan kwam: de stad Diksmuide.”

Meer dan 100 jaar werd heel zorgzaam met het servies omgesprongen en nu is het terug in Diksmuide, een tiendelig koffieservies uit de periode 1900-1914, dat Provenaar Rik Ryon aan het stadsbestuur van Diksmuide overhandigde.

Gouden bloemmotieven

“Dit koffieservies, uit de periode 1900-1914, bestaat uit zeven kopjes met onderbordjes, een koffie- en melkkan en een suikerpot, vervaardigd uit wit porselein. De stukken zijn vervaardigd in wit porselein en kopjes, koffiekan, suikerpot en melkkan zijn versierd met gouden bloemmotieven en het opschrift Sebastiaen -Dixmude”, aldus stadsarchivaris Chris Vandewalle.

“Helaas dragen de stukken geen merktekens van de vervaardiger waardoor we niet kunnen achterhalen wie ze maakte, maar wat vaststaat is dat de stukken gemaakt werden in opdracht van de Diksmuidse Koninklijke Handbooggilde Sint-Sebastiaan, als een mooie, traditionele attentie voor een van haar leden in het begin van de 20ste eeuw”, vertelt Chris.

Gebruikelijk trouwcadeau

“In die tijd was onder andere een koffieservies een gebruikelijk trouwcadeau. Het is ook traditie bij schuttersgilden om porseleinen prijsborden te laten maken als herinnering of trofee na een schieting waarvan wij er in het stadsarchief enkele uit de periode 1920-1970 in onze collectie hebben. Bij andere gelegenheden werden ook serviezen gegeven waarvan dit koffieservies een voorbeeld is.”

Een uniek stuk vooroorlogs erfgoed dat na honderd jaar verstoffen in een kast terug naar Diksmuide komt. “Dit is uniek vooroorlogs erfgoed mét een verhaal dat we moeten koesteren en zal haar plaats vinden in de verhalenkelder van het stadhuis. Het maakt de link tussen het heden en het vooroorlogs verleden op een menselijke wijze tastbaar.”

Nog in goede staat

Het koffieservies is na meer dan honderd jaar nog in zeer goede staat. “Wie Metjes servies met eigen ogen wil komen bewonderen is welkom in de verhalenkelder van het stadhuis”, nodigt schepen van Erfgoed Katleen Winne iedereen uit.

“Deze unieke schenking werd ingepast in de tentoonstelling over de wederopbouw van Diksmuide. Mochten deze kopjes kunnen spreken, het verhaal dat ze zouden vertellen, zou ons zeker boeien.”

De verhalenkelder is te bereiken via de Dienst Toerisme die iedere dag open is van 9.30 uur tot 17 uur.

(AC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier