MC Rizz wint online editie van rapbattle De Bestn Vant Westn

Na de live bekendmaking op Facebook, kreeg Floris 'MC Rizz' Hugelier zaterdagavond de beker en een cheque overhandigd. © WVH
Redactie KW

Om de bekende reden doopten de organisatoren van Phatmark de zevende editie van hun West-Vlaamse rapbattle ‘De Bestn Vant Westn’ om tot een online event. De voorbije maand konden zowel rappers als liefhebbers zich uitleven in de Facebookgroup ‘Westvlamsche hiphop’, tot de jury en het publiek daar zaterdagavond over de winnaar beslisten. De felbegeerde beker gaat naar Floris ‘MC Rizz’ Hugelier (30) uit Harelbeke.

Normaal zou de populaire rapbattle dit jaar opnieuw plaatsvinden in de 4AD in Diksmuide, waar de eerste editie in 2014 doorging. “Toen duidelijk werd dat we die plannen moesten opbergen, keken we uit naar een online alternatief”, zegt mede-organisator Dimitri Blondeel van het Phatmark-collectief.

“Concreet ruilden we de freestyles en het podium nu in voor voorgeschreven teksten en een online platform. Na de startloting kregen de mc’s enkele dagen de tijd om een track op te nemen, waarna de jury en het publiek de inzendingen konden beoordelen op Facebook. Zo gingen we nog drie ronden door tot in de finale, waarbij Tovenoare het opnam tegen MC Rizz.”

Die laatste kreeg bijna 300 van de 500 stemmen achter zich en ook juryleden – en ex-winnaars – Vorre en Siebrand duidden hem aan als ‘De Bestn Vant Westn 2020’. “Ik vond die finale zelf heel close. Met deze aanpak dacht ik op voorhand wel een kans te kunnen maken, tenzij ik het tegen Tovenoare moest opnemen”, reageert Floris, die nu vier jaar bezig is als rapper. “In 2017 nam ik al eens deel aan deze battle, maar toen was ik te hard onder de indruk van het podium en het livepubliek. Na de eerste ronde lag ik er toen al uit. Nu had ik echter de tijd om research te doen over mijn tegenstanders en om de tracks ‘s nachts tot wel acht keer opnieuw op te nemen, tot alle details goed zaten.”

Erkenning

Uiteraard is hij erg trots op de beker en die fraaie titel. “Ik nam echter vooral deel om mijn stempel te drukken in de scene. De erkenning van andere mc’s: daarvoor deed ik het. Daarbij helpt die prijs natuurlijk heel hard, ook naar toekomstige samenwerkingen toe”, stelt MC Rizz. Hij dook eerder al met mede-‘De Stroate’-members Thorre, MC Equal en Onderond in de studio. Met hen deelde hij afgelopen zomer overigens ook het podium van Campo Solar, in het voorprogramma van Brihang. Nu werkt hij aan een tweede album, als opvolger van zijn cd ‘Noois ip schema, olsan ip tid’, die hij in 2018 uitbracht.

Dankzij deze battle dikte het ledenaantal van de Facebookgroup ‘Westvlamsche hiphop’ aan tot boven de 5.000. “Dit smaakt dan ook naar meer”, zegt Dimitri.

“Een live event draagt nog altijd onze voorkeur weg, omdat we daarmee effectief onze levendige scene kunnen samenbrengen. Maar misschien kunnen we volgend jaar twee battles doen: eerst één online en later één op het podium, waarbij de mc’s dan kunnen kiezen waarvoor ze zich inschrijven. In ieder geval is dit liedje na zeven jaar duidelijk nog niet uitgezongen. Jaar na jaar blijven we via deze battle nieuwe West-Vlaamse rappers ontdekken en dat is natuurlijk net waarvoor we dit doen.”

(WVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten