Mathias Claerhout exposeert in Oedelems Schepenhuys

In Het Schepenhuys in Oedelem loopt deze zomer een expositie van gerenommeerd Beernems kunstenaar Mathias Claerhout. (GF)
Arno Van Haverbeke

In Het Schepenhuys in Oedelem loopt deze zomer een expositie van gerenommeerd Beernems kunstenaar Mathias Claerhout. De kunstenaar achter De Jacobsladder, de ‘trap naar het oneindige’, die te vinden is op het binnenplein van het bisschopshuis in Brugge, presenteert in Oedelem een reeks gevolgen van zijn ‘onwaarschijnlijke creatiedrang’.

We bellen met Mathias Claerhout die zich in Bilbao bevindt, waar hij even pauze neemt. Hij hoopt dat er op het einde van de expositie in september wel een finissage kan plaatsvinden. Nu er geen vernissage bij de opening van de expositie was, viel een grote druk van zijn schouders: “Een vernissage brengt veel druk met zich mee. Alles moet tot in de puntjes georganiseerd zijn, maar nu dat er niet was, mocht ik in de tentoonstelling geen steken laten vallen. Daar ben ik volgens mij aardig in geslaagd”, begint de kunstenaar.

In de expositie is een maquette van de ‘trap naar het oneindige’ terug te vinden: ‘Stairway to Heaven’. Dat kunstwerk is sinds 2005 te vinden op het binnenplein van het bisschopshuis in Brugge en blijft een werk waar Mathias Claerhout trots op terugkijkt.

Mathias Claerhout. (foto AV)
Mathias Claerhout. (foto AV)

“Als kunstenaar bereik je het ultieme nooit, en je hoopt ook om het ultieme nooit te vinden want de weg ernaartoe is prachtig. Bij dat kunstwerk, een normale stijltrap die dankzij het ontwerp naar de hemel lijkt te lopen, kon bijna niks beter. Het idee werkte en de uitwerking is nagenoeg perfect.”

Dag in dag uit voelt de Beernemnaar een drang om dergelijke kunstwerken te creëren. Een drang die hij van zijn vader, tevens kunstenaar, erfde

“Ik heb een onwaarschijnlijke creatiedrang waarvoor alles moet wijken en dat heeft mij beperkt. Daardoor ben ik niet gaan studeren. Het is een pad dat ik moet volgen en dat ik maar al te graag blijf volgen”, vertelt Claerhout. “Ik heb geen extra job en heb dus geen alternatieven. Ik moet door die tunnel en soms is het licht aan het eind van de tunnel een moment van euforie. Die momenten zijn zeldzaam, maar des te prachtig.”

Nadat zijn kunstwerk in het bisschopshuis in Brugge werd gerealiseerd, kreeg de kunstenaar een dosis erkenning die hem op zijn beurt een dosis zelfvertrouwen schonk. “Dat gaf mij de fundamenten om aan andere werken te beginnen, want je weet dat het in je zit en dat je dergelijke zaken kan maken.” Intussen realiseerde hij al veel artistieke projecten. Mathias Claerhout kan zijn creatiedrang ook kwijt in design in de vorm van meubels en dergelijke.

“Ik heb het geluk dat ik met mijn creaties al op internationale beurzen mocht staan, maar tevreden ben je nooit. Ik sta achter de vangrail in het leven, want ik beoefen een job die andere mensen van de andere kant ervaren. Ik doe dat graag, maar het geeft een aparte dynamiek aan het leven.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.