Martine Vyvey stelt bronzen sculpturen tentoon in galerie Anmigo

Martine Vyvey tussen haar kunstwerken.© PM
Martine Vyvey tussen haar kunstwerken.© PM
Gillian Lowyck

Dat de lockdown ook een inspirerende periode kan zijn, bewijst Martine Vyvey. De Oostendse kunstenares stelt haar bronzen beeldhouwwerken tentoon in Galerie Anmigo, met als titel ‘Levenslust’.

Martine Vyvey (62) is al van kinds af aan bezig met kunst. “Maar mijn ouders stonden meer met de voeten op de grond. Ik moest eerst een andere job vinden. Ik heb uiteindelijk 43 jaar gewerkt op de afdeling radiologie van het ziekenhuis, maar van zodra ik van school was, ben ik gestart met kunst. Ik was jarenlang zelfstandige in bijberoep.”

Consuminderen

Nu Martine met pensioen is, stort ze zich volledig op de kunst. Ze stelde al talloze keren tentoon en maakte onder meer de trofee voor de jubileumviering van de provincieraadsleden in 2018 en de trofee voor de Cultuurprijs van de gemeente Langemark in 2019. “Ik maak voornamelijk beeldhouwwerken in brons en cortenstaal”, vertelt ze. “ Brons is een duur materiaal, maar vooral ook heel erg duurzaam. Ik denk dat het met de coronacrisis nog eens extra duidelijk is geworden dat we met zijn allen moeten ‘consuminderen’. Geen massaproductie bij brons. Als er een scheepswrak wordt gevonden, zijn het de bronzen munten die men bovenhaalt. Het is dus iets voor altijd.”

De coronacrisis hakte er ook bij Martine zwaar in, maar zorgde tegelijkertijd ook voor een creatieve periode. “Tijdens de eerste lockdown mochten we niet buiten Oostende, dus kon ik mijn zus niet zien. En mijn twee zonen wonen in Portugal, dus dat was ook niet mogelijk. Ik heb toen zes weken lang niemand gezien. Dit is trouwens de eerste tentoonstelling in een jaar. Het is moeilijk geweest, want de huur van mijn atelier bleef natuurlijk wel verder lopen. Ja, het was zwemmen of verdrinken. Gelukkig voelde ik me niet echt alleen”, gaat Martine verder.

Lust for life

“Ik ging veel wandelen in de natuur en dan voel ik die verbondenheid. Ik vind heel wat inspiratie in ballet en tango, en dat moet ik nu natuurlijk wel missen.” Martine maakte drie sculpturen die geïnspireerd zijn door de coronacrisis. “Free spirit geeft het ultieme gevoel van vrijheid weer, de uitbarsting. The First Step heb ik gemaakt na de eerste versoepelingen en toont levenslust. Dat spat er echt van af.”

“Tot slot maakte ik nog een beeld dat hoop weergeeft. Mijn zus werkte op de covid-afdeling in het Sint-Jansziekenhuis in Brugge. Ze huilde soms van onmacht, zei dat het een oorlogssituatie was . Het beeldje geeft hoop weer. Daarom heet de tentoonstelling ook ‘Levenslust’. Het is trouwens niet enkel het thema van de expo, maar ook de titel van het schilderij in olieverf op doek dat centraal op de tentoonstelling hangt. Eens goed uit de bol gaan op het nummer ‘Lust for life’ van Iggy Pop, dat hebben we allemaal nodig.”

De tentoonstelling in galerie Anmigo, Witte Nonnenstraat 61, loopt nog tot en met 30 maart. Van donderdag tot zondag te bezoeken van 11 tot 17 uur. De rest van de week is een afspraak mogelijk. Meer info via www.martinevyvey.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.