Marleen Baelde nieuwe meter van Gregoriaans koor Cum Jubilo uit Sint-Jan-ter-Biezen

Marleen Baelde aanvaardde onlangs het meterschap van het gregoriaans koor Cum Jubilo. De Poperingse oud-schepen wil er mee helpen voor zorgen de toekomst van het koor te verzekeren. “Kerkkoren zijn immers nog altijd van groot belang, want er is en blijft de grote culturele beleving”, aldus Marleen Baelde.

Tijdens een van de repetities van Cum Jubilo werd de nieuwe meter Marleen Baelde voorgesteld. (foto MD)

Marleen Baelde (60) is een echte Poperingse en velen zullen haar nog kennen als voormalig schepen van de stad Poperinge. Sinds haar huwelijk met Paul Cauwelier is zij zowat dagelijks actief in het bedrijf Made in Inox, gelegen tussen Watou en Abele. Ondanks alle tegenslag is zij steeds heel positief in het leven blijven staan. Marleen heeft een goede band met Bernard Deheegher van het gregoriaans koor Cum Jubilo met thuishaven in het kerkje van Sint-Jan-ter-Biezen. Bij oprichting in 1976 werd Martha Van Eecke-Deheegher meter van het koor en dit tot aan haar overlijden in 1992. Bernadette Deconinck volgde haar toen op. Sinds haar overlijden in juni 2017 werd gezocht naar een nieuwe meter en die werd nu gevonden in de persoon van Marleen Baelde.

Koorverleden

Marleen was ooit zelf actief als koorlid van de Sint-Bertinuszangers. Ook was ze zingend lid van Hopchora. “Ik ben altijd betrokken geweest bij het parochiaal gebeuren en dit niet alleen als zingend lid van een koor. Zo was ik actief in de woorddienst en verzorgde de vormselcatechese. Verder was ik ook lid van het parochieteam en werd ook stichter van het kinderkoor Klimdraad. Zingen is heel belangrijk en zeker wanneer een viering hiermee ondersteund wordt. Zo werd ik dan ook actief lid van de kerkploeg bij de organisatie van het driejaarlijks Gregoriaans Festival in Watou. Door de diverse koren, en zeker door Cum Jubilo, werd ik direct aanvaard”, vertelt Marleen Baelde.

Ook op cultureel vlak is er een grote begeestering en dit zowel bij oud als jong

Kerkkoren zijn immers nog altijd van groot belang, want er is en blijft de grote culturele beleving. En wanneer er dan nog een sterk team achter staat, geeft dit nog heel wat meer voldoening. Het is dan misschien ook niet onlogisch dat ik recent gevraagd werd om het meterschap over Cum Jubilo op te nemen. En ik ben dan ook echt trots. Recent werd trouwens een oproep gelanceerd naar nieuwe zingende leden en drie dames voelden zich geroepen. Zij volgen nu een opleiding en het volledig koor zal dan ook voor het eerst te horen zijn tijdens de vieringen op paaszaterdag en -zondag in de Onze Lieve Vrouwekerk in Sint-Jan-ter-Biezen.”

Grote faam

Het gregoriaans koor Cum Jubilo heeft zowel in binnen- als buitenland een grote faam verworven. “Cum Jubilo zorgt voor verbondenheid. Het is geen geïsoleerd gegeven, dat alleen maar binnen het kerkgebeuren leeft. Cum Jubilo is en blijft immers een echt verhaal dat nog altijd heel veel mensen aanspreekt. Het koor blijft als groep en met z’n prachtige muziek aanstekelijk werken. Met de nieuwe dames, die gedreven zijn en volop wilskracht tonen, wordt gebouwd aan de toekomst. Er is zeker nog toekomst voor koren, ook voor een gregoriaans koor als Cum Jubilo. Als meter van het koor wil ik er mij volledig voor inzetten en helpen meedenken om ook de jeugd te bereiken. We moeten soms echt naar de mensen toestappen. Daarom is en blijft Cum Jubilo dan ook een echt verhaal”, aldus Marleen tot besluit.

(PC1)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.