Markse Annelies D’hooghe wint Prix Europa op Europese trimediale festival in Berlijn met Vlaamse podcast ‘The Buffalo Bitches: “Zeer prestigieuze prijs in podcastland”

Annelies (rechts) speelt in de podcast de rol van de Genste hooligan ‘Tiffany’. © Vincent Peetermans
Jan Steenhoudt
Jan Steenhoudt Editieredacteur KW Kortrijk – Menen – Waregem

‘The Buffalo Bitches, 20 jaar later’, de podcast van de Gentse Eva Moeraert en de Nederlander Pascal van Hulstover over twee vrouwelijke hooligans van voetbalclub KAA Gent, heeft in Berlijn de Prix Europa gewonnen in de categorie ‘Radio Fictie’. Annelies D’hooghe, die in de podcast de rol speelt van hooligan Tiffany en die in Marke als herborist de zaak ‘Pan’s Kruidbar’ uitbaat, viert mee.

Eva Moeraert maakte in 2002 de mockumentary ‘Buffalo Bitches’, over twee vrouwelijke hooligans van de Oost-Vlaamse eerste klasser KAA Gent, voor haar eindproef aan het RITS. “Ze wou eigenlijk een documentaire maken over vrouwelijke hooligans, maar vond er geen”, doet Annelies, die in de podcast te horen is als ‘Tiffany’, haar verhaal. “Toen besloot ze om alles in scène te zetten. Ze vroeg haar achternicht en actrice Brenda Bertin (‘Kimberley’) of die wou meewerken. In die tijd speelden Brenda en ik regelmatig samen. We konden elkaar meteen goed vinden, zeker wat humor betreft.”

Nooit een goede actrice

De mockumentary viel in de smaak op het RITS en baande zich meteen een weg naar Radio 1. “Ik geloof dat Luc Haekens daar voor iets tussen zat”, zegt Lies. “Ik heb het altijd bijzonder gevonden dat ‘The Buffalo Bitches’ zo veel reacties uitlokte. Ik heb dat met geen enkel ander project zo ervaren.”

Van de 29 nominaties in zijn categorie was ‘The Buffalo Bitches’ de beste.
Van de 29 nominaties in zijn categorie was ‘The Buffalo Bitches’ de beste. © Vincent Peetermans

De podcast bracht menig voetbalsupporter in de war. Was het nu een echt, of niet? Pas in 2022, 20 jaar nadat ‘The Buffalo Bitches’ op Radio 1 furore maakte, kwam Eva Moeraert met een vervolg op de proppen. Een vervolg dat er bijna niet was gekomen, want Annelies twijfelde. “Ik was eigenlijk nooit een goede actrice. Daarvoor ben ik veel te gevoelig. De sfeer moet echt optimaal zijn om me te kunnen smijten. Dat is ook de reden waarom ik zo lang geaarzeld heb toen Eva me vroeg om een nieuwe ‘The Buffalo Bitches’ te maken.”

Op de Belgian Podcast Awards hebben we iets te weinig ons best gedaan om stemmen te ronselen, waardoor we het niet gehaald hebben. Maar goed. We stonden er toch maar

“Ik had het acteren al lang achter me gelaten en ik zit nu in een totaal andere wereld, waar ik me goed voel. Toch ben ik enorm blij dat ik toegezegd heb. Ik heb geleerd dat het ‘spelen’ een belangrijk deel van van mijn persoonlijkheid is, dat ik veel te lang had verstopt.”

“Het medium podcast ligt me beter dan het acteren op scene. Ik ga zelf niet actief op op zoek naar opportuniteiten om te acteren, maar als het vanzelf op mijn pad komt, zal ik het niet laten liggen.”

Stemmen ronselen

Op het DS Podcastfestival in Oostende werd, voor een massaal opgekomen publiek, al een tipje van de sluier gelicht. “De opnames waren al gebeurd, maar nog niet alle afleveringen waren gemonteerd. Er was enkel een trailer.”

Of het een trilogie wordt, weet ik niet. Daar moet Eva over beslissen, maar ze heeft het er nog niet over gehad. Als dat zo zou zijn, doe ik zeker weer mee!

Opnieuw ging de mockumentary over de tongen. “Deze zomer hebben Vlaanderen en Nederland massaal naar de podcast geluisterd”, zegt Annelies. “Op een gegeven moment stonden we zelfs op één of andere Itunes-lijst op nummer één.” Het vervolg deed het zelfs beter dan het eerste deel, twee decennia geleden. In Berlijn won het vrijdagavond de Prix Europa in de categorie ‘Radio Fictie’. “We waren ook genomineerd voor de Belgian Podcast Awards, in de categorieën Fictie en Comedy. We hebben daar iets te weinig ons best gedaan om stemmen te ronselen, waardoor we het niet gehaald hebben. Maar goed. We stonden er toch maar.”

Annelies (links) naast podcastmaker Eva Moeraert.
Annelies (links) naast podcastmaker Eva Moeraert. © Vincent Peetermans

De Prix Europa bleek wel een schot in de roos. “Het is een prestigieuze prijs in Podcastland hoor. Zo’n 225 media-organisaties en 606 producties deden er aan mee. Er werden er 187 genomineerd, en in onze categorie bleven er slechts 29 over. Deze werden beoordeeld in Berlijn en uiteindelijk zijn we toch de winnaar geworden!”

Deel drie

Nu het tweede deel van ‘The Buffalo Bitches’ zo’n succes heeft, wordt her en der al gefluisterd over (en gehoopt op) een derde deel. “Of het een trilogie wordt, weet ik niet”, zegt Annelies. “Daar moet Eva over beslissen, maar ze heeft het er nog niet over gehad. Als dat zo zou zijn, doe ik zeker weer mee!”

Annelies D’Hooghe is herborist en baat een kruidenwinkel uit in Marke: ‘Pan’s Kruidbar’. Ze geeft ook les aan herboristen op Syntra West. Haar man Giovani Vanhoenackerileerde ze kennen in de theaterwereld, waar ze ondertussen (bijna) volledig is uitgestapt. Giovanni is scenograaf en beeldend kunstenaar. Samen hebben ze drie dochters: Mila (12), Lilith (10) en Ulrike (8).

De Podcast is te beluisteren op Spotify, iTunes en VRT MAX.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier