Mariska exposeert in kunstgalerie Rogghe

Greet Vanderplaetse van de kunstgalerie (links) samen met kunstenares Mariska Rollé uit Ichtegem bij een van haar schilderijen en met een sculptuur.
Johan Sabbe

Al 15 jaar timmert Mariska Rollé aan de weg als kunstenares en nu treedt ze met haar creaties naar buiten. Tot de zomer exposeert ze acrylschilderijen en pleisteren sculpturen in de kunstgalerie Rogghe aan de Oostendestraat 344, niet ver van het Kasteel Wijnendale.

Mariska (42) woont in de buurt, met name in de Oostendesteenweg in Ichtegem, het verlengde van de Oostendestraat. Ze is getrouwd met Andy Mylle (40), met wie ze twee dochters heeft: Louise-Marie (13) en Madeleine (9).

Geen massaproductie

Mariska is snel vermoeid en moet voor haar gezondheid veel rusten, vandaar dat ze maar mondjesmaat kunst kan creëren. Maar ze heeft er nood aan om te schilderen en te boetseren. “Het is mijn vlucht uit de realiteit”, zegt ze. “Ik heb veel inspiratie en kan die kwijt op mijn doeken en in mijn pleisterwerk. Mijn creaties gaan echter traag vooruit, want ik kan niet al te lang na elkaar bezig zijn. Dat is vervelend, maar ik heb geen andere keuze.”

Haar schilderijen zijn meestal abstract. Een artistieke opleiding heeft ze niet genoten, ze is autodidact. “Ik gebruik graag de landelijke kleuren grijs en bruin, maar maak ook felle doeken”, vervolgt ze. “Veel hangt van het gevoel van het moment af. Sowieso doe ik niet aan massaproductie. Ik neem mijn tijd. Voor mij is dit ontspanning, een uitlaatklep.”

Mariska heeft haar atelier op de zolder van haar huis. Ze kan er ongestoord aan de slag. Dat ze haar werk mag exposeren in de kunstgalerie Rogghe van Greet Vanderplaetse doet haar groot plezier. “Eindelijk kan het publiek eens zien waarmee ik bezig ben. Al is het confronterend, want het is moeilijk te voorspellen hoe de reacties zullen zijn. Greet is alvast enthousiast, nog het meest over mijn pleisteren beelden. Met die sculpturen ben ik nog niet zo lang gestart, maar ik ben van plan me er vanaf nu meer op toe te leggen. Al zal ik het schilderen zeker niet achterwege laten. Ik wil kost wat het kost met doek, verf en penseel in de weer blijven.”

Iemand kunnen raken

Uiteraard schildert en boetseert Mariska op de eerste plaats omdat ze daar zelf voldoening uit haalt, maar evenzeer hoopt ze er anderen mee te kunnen plezieren. “Als je met je werk iemand kunt raken, geeft dat courage om voort te doen”, vindt ze. “De interactie met de toeschouwers kan je aanzetten om op de ingeslagen weg voort te gaan. Je bevestigd voelen in wat je creëert, geeft je een boost. In dat opzicht verwacht ik veel van de tentoonstelling in de bekende galerie van Greet. De mensen kunnen er vrij rondlopen en laten weten wat ze van mijn werk vinden.”

“Ik ben content met de komst van de schilderijen en beelden van Mariska”, vult Greet aan. “Ze zijn een meerwaarde voor mijn galerie. Ik ben blij dat ik er Mariska een gunst mee kan bewijzen.”

De galerie Rogghe is dagelijks open van 9.30 tot 18.30 uur, greet.vanderplaetse@gmail.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.