Marcel debuteert op zijn 92ste (!) met fotoboek over de Guldensporenslag

Marcel Uvyn stelde met trots zijn eerste boek 'Guldensporenslag 1302' voor. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De Heulse fotograaf Marcel Uvyn heeft op 92-jarige leeftijd zijn allereerste boek ‘Guldensporenslag 1302’ voorgesteld. “Het is een fotoboek met een vleugje historiek. Het vertelt het verhaal van de Slag bij Kortrijk op 11 juli 1302”, zegt de auteur. De foto’s lagen sinds 2002 in zijn kast.

Topfotograaf Marcel Uvyn, gepensioneerd lesgever mechanica aan het KTA Heule, leverde jaren geleden diareeksen aan bibliotheken rond verschillende onderwerpen: onder meer over de Leie en over het vlas. Als bestuurslid van de Koninklijke Kortrijkse Fotoclub maakte Marcel in 2002 ook een diareportage over de Guldensporenslag bij Kortrijk voor de deelname aan een uitgeschreven wedstrijd rond de toen 700-jarige herdenking van die slag. Marcel Uvyn nam daarvoor honderden foto’s in onder meer Kortrijk, Brugge, Gent, Ieper, Harelbeke en Roeselare. Hij werd met zijn diareeks een van de laureaten en kreeg in 2002 een tentoonstelling in de Stedelijke Openbare Bibliotheek.

“Aan de hand van verschillende documenten uit historische bronnen gaf ik ook een overzicht van de omstandigheden van de slag. Ik stelde verscheidene protagonisten van 1302 voor, waarvan afbeeldingen bestaan. Ook geschreven bronnen over de toenmalige toestand in Vlaanderen kwamen aan bod. Ik bezocht musea, bibliotheken en archieven om er kunstwerken en documenten te fotograferen die met de Guldensporenslag te maken hebben”, vertelt Marcel.

Jacques Corneille en André Van de Kerchove van de Cultuurraad, schepen van Cultuur Axel Ronse, fotograaf Marcel Uvyn en sonservator Erfgoed en Musea Bernard Pauwels.
Jacques Corneille en André Van de Kerchove van de Cultuurraad, schepen van Cultuur Axel Ronse, fotograaf Marcel Uvyn en sonservator Erfgoed en Musea Bernard Pauwels.© JVGK

Voor de toen 75-jarige Marcel was het de eerste en tevens de laatste fototentoonstelling. De foto’s verdwenen daarna bijna 20 jaar in de kast. Onder impuls van Jean Mattelaer, voormalig voorzitter van de werkgroep Kortrijkse Culturele Verenigingen, en huidig voorzitter Jan Ocula, maakte Marcel nu van deze diareeks het fotoboek ‘Guldensporenslag 1302’. “Een selectie maken uit die honderden foto’s was geen gemakkelijk werk”, vertelt Marcel, die helemaal alleen de lay-out verzorgde en het fotoboek samenstelde. De foto’s zijn voorzien van duiding en commentaar.

Fotojournalist

De auteur splitste het fotoboek op in vijf delen. “Het begint met de kunst in Vlaanderen rond 1300, gevolgd door de aanloop tot de slag, dan de slag bij Kortrijk op 11 juli 1302, met vervolgens de nasleep van 1302“, duidt Marcel Uvyn. Tot slot komt alles wat in verband staat met de herdenkingen van de Guldensporenslag van vroeger en nu, aan bod. Ook gebouwen en archeologische sites zijn in het boek opgenomen. “Ik ben erg tevreden dat het fotoboek er is en ben blij dat ik – met dank aan Catherine Baelde – een cursus vrij tekenen volgde en mee ben met het digitale tijdperk. Ik vind het ook leuk dat er met het fotoboek misschien iets van mij achterblijft, als ik er niet meer ben”, mijmert Marcel, die al op 10-jarige leeftijd begeesterd was door fotografie.

Ik ben gepassioneerd door het Kortrijkse verhaal van 1302 – Marcel Uvyn, fotograaf

“Mijn nonkel Leon had voor de oorlog al een donkere kamer. Dat heeft als kind zeker mijn interesse voor fotografie gewekt.” In 1968 schreef Marcel zich in voor een cursus fotografie, op aanraden van zijn toenmalige atheneumcollega Jean Vandendriessche. “Ik kocht toen een eerste Nikon-toestel en begon ijverig beeldjes te schieten.” Met fotograaf Michiel Hendryckx werkte Marcel in 1993 samen om een reeks te maken rond Antwerpen, culturele hoofdstad van Europa. Hij deed mee aan nationale en internationale wedstrijden en verwierf talloze titels en prijzen. “Ik werd gelauwerd door de befaamde Photographic Society of America. Ik eindigde als tweede in de wereld. Ik kreeg de titel van fotojournalist. Dat is het hoogste wat ik bereikt heb“, glundert Marcel.

Info: het boek ‘Guldensporenslag 1302’ verscheen op 8 juli op 100 exemplaren. Het telt 62 bladzijden en kost 29,50 euro. Je kan Marcel contacteren via marceluvyn@hotmail.com of op het nummer 056 352 964. Bedoeling is om het boek beschikbaar te maken via alle grote bibliotheken van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier