Marc Dubois schreef monografie over architect Gaston Eysselinck

In het meesterwerk zelf van architect Gaston Eysselinck het C.C. De Grote Post in Oostende werd zondagmiddag het boek Gaston Eysselinck -in de voetsporen van Le Corbusier van Marc Dubois voorgesteld.

Vlnr in de lokettenzaal van C.C. De Grote Post, Eysselincks belangrijkste realisatie: bevoegd schepen Bart Plasschaert, uitgever Hans Devisscher van uitgeverij Snoeck en auteur Marc Dobois. © (Foto ML)

De lijvige publicatie behandelt het oeuvre van de Gentse architect Gaston Eysselinck (1907-1953). Als adept van de de Europese avant-garde, de Russische architectuur en het werk van Le Corbusier hoort hij bij de belangrijkste Belgische architecten uit de 20ste eeuw. Voor de oorlog ontwerpt hij een aantal gezinswoningen, vooral in zijn geboortestad Gent. Na W.O.II gaat al zijn energie en naar het ontwerp en de bouw van het Postgebouw in Oostende, het hoofdgebouw van de SEO, nu Mu.ZEE, en een viertal privéwoningen in de kuststad.

De publicatie geeft een overzicht van een klein maar authentiek oeuvre met daarbij nooit eerder gepubliceerde documenten vanaf zijn studententijd. “Eysselinck heeft als hartstochtelijk functionalist een beperkt, maar belangrijk oeuvre nagelaten dat getuigt van het het Nieuwe Bouwen in ons land, “aldus Marc Dubois.

Architect Eysselinck stapt in 1953 uit het leven in Oostende waar hij was komen wonen met zijn ondertussen overleden vriendin. De tegenslagen die hij ondervond met zijn opdrachtgevers bij de bouw van de Grote Post en privéproblemen werden hem te veel.

Auteur Marc Dubois (69) is zelf architect, voormalig docent architectuur, publicist, recensent, en curator; onder meer van de succesvolle tentoonstelling voorbije zomer in de Venetiaanse Gaanderijen over de wederopbouw van Oostende na W.O.II. De auteur woont in Gent maar is geboren in Middelkerke en liep school in Oostende.

De monografie, verschenen bij uitgeverij, Snoeck telt 256 pagina’s en meer dan 300 afbeeldingen, foto’s, schetsen, plannen en kunstfoto’s van Filip Dujardin. kostprijs 36 euro. Er is ook en Engelstalige uitgave.

(ML)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.