Marathongesprek trekt Hugo Claus wandeling op gang

Op de foto herkennen we Jan Vanriet, Cees Nootebom en Kevin Absillis. © (Foto TV)
Redactie KW

2018 wordt het jaar van Hugo Claus en dat mag iedereen geweten hebben. Morgen is het exact 10 jaar geleden dat de schrijver overleed en dit jaar wordt ook de 35ste verjaardag van ‘Het verdriet van België’ gevierd. Het boek is een van de meest illustere romans die Hugo Claus ooit heeft geschreven. Door een onderlinge samenwerking met het Vlaams-Nederlands huis de Buren en Stad Kortrijk wordt het universum van Louis Seynaeve opnieuw tot leven gewekt in een prestigieuze audiowandeling doorheen de plaatsen die beschreven werden in het boek.

Hoe het er vroeger aan toeging

Om de wandeling goed in te zetten kregen liefhebbers de kans om deze ochtend mee te genieten van een interactief gesprek tussen Cees Nooteboom en Jan Vanriet geleid door Kevin Absillis (hoofd van het Hugo Claus Centrum). Cees Nooteboom is een van de gewaardeerde vrienden van Hugo C. en dat werd levendig verteld aan de aanwezigen. Ook Jan Vanriet mag zich klasseren tot een van de bevoorrechte vrienden van Hugo Claus. “Ik herinner me nog levendig het eerste moment dat ik Hugo Claus ontmoette. Het moet januari 1965 geweest zijn dat ik in een ruimte kwam waar er schilderijen hingen van naakte mannen, die moesten toen van de muur gehaald werden en net op dat moment kwam Hugo binnen …” aldus Vanriet.

Marathongesprek trekt Hugo Claus wandeling op gang
© (Foto TV)

Gewonnen met de Nederlandse krant

De eerste deelnemers die we konden strikken komen uit het Nederlandse Gouda. Dit jonge koppel won een wedstrijd in eigen streek en kon zo genieten van een weekendje Kortrijk in combinatie met de wandeling en het marathongesprek “Ik ben net begonnen met het boek te lezen en ben zeer geïntrigeerd geraakt erdoor. Ik hoopte door deel te nemen aan de wedstrijd dat ik Kortrijk beter kon ontdekken door de wandeling en misschien al enkele spoilers uit het boek kan ontdekken. Voor de gelegenheid heb ik mijn vrouw meegenomen die zich nu ook kan mee verplaatsen in mijn leefwereld”. Aldus Jan Jongeneel.

Jan Jongeneel en Sanne Seegers.
Jan Jongeneel en Sanne Seegers.© (Foto TV)

Meer boeken naar het onderwijs

Net aan de uitgang van de Budafabriek waar het marathongesprek plaatsvond ontmoeten we Caroline en Christian. “Ik heb alle boeken gelezen en heb er ondertussen het nieuwe geïllustreerde boek bijgekocht. Ik ben dan ook zeer benieuwd wat de wandeling zal bijbrengen aan het gehele verhaal en hoe alles verwerkt werd.” Aldus Caroline.

Op de vraag of ze de heisa rond Hugo Claus als een meerwaarde zien waren ze duidelijk “In het onderwijs wordt er te weinig gebruikt gemaakt van de literatuur en deze schrijver verdient best wel wat meer aandacht. Hoe hij met passie en charme schreef kan moeilijk verwoord worden. Hopelijk volgt het onderwijs in deze heisa en brengen ze de schrijver meer eerbetoon toe”.

Caroline Staelens en Christian Ongenaert.
Caroline Staelens en Christian Ongenaert.© (Foto TV)

Weinig boeken gelezen van Hugo Claus maar de man boeit mij

Halverwege de wandeling ontmoeten we familie en vrienden van Bob De Groof. “ik heb nog maar weinig boeken gelezen van Hugo Claus maar ben wel heel geïntrigeerd door zijn manier van leven en handelen. De manier hoe hij zichzelf in de wereld stempelde is een voorbeeld voor velen. Deze wandeling zal een grote meerwaarde betekenen aan het gehele plaatje” besluiten ze gezamenlijk.

Voor de oudste dame van de groep was het even zoeken met de smartphone hoe alles precies in zijn werk ging en waar ze zich exact bevonden in Kortrijk. “Ik kom hier niet vaak en het is niet altijd gemakkelijk om te werken met zo’n modern toestel maar ik ben heel benieuwd hoe Hugo Claus vanuit zijn gedachten gewerkt heeft aan het boek en het ook heeft kunnen beschrijven. Door alles nu in werkelijkheid te zien zal het inleven in zijn leven misschien nog gemakkelijker en beter kunnen zijn.”

Familie en vrienden van Bob De Groof.
Familie en vrienden van Bob De Groof.© (Foto TV)

(TV – Foto’s TV)

https://www.youtube.com/watch?v=EC3g2Bxcxqg

Wie info wil over de wandeling kan dit hier vinden: https://www.toerismekortrijk.be/nl/hugoclauswandeling.

Je kan de wandeling volgen via een audiogids maar ook via een app op de smartphone.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier