https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Maïm maakt opmerkelijke kortfilm met budget van 800 euro

Maïm Dedeene. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Piet De Ville

De jonge Bruggeling Maïm Dedeene (17) maakte als eindwerk in de opleiding Digital Arts, Film & Entertainment aan het KTA Brugge de opmerkelijke kortfilm ‘Tussen de kamers’. De film volgt René, een man die een verborgen leven leidt in de kelder van een nietsvermoedende oudere dame. De jury bekroonde hem met de eerste prijs. “Ik hoop dat deze film een troef kan zijn voor mijn toelating tot filmschool RITCS in Brussel”, zegt Maïm.

Maïm Dedeene uit Ten Boomgaerd in Sint-Michiels is vastbesloten zijn grote droom te verwezenlijken: hij wil filmregisseur worden. De jonge Bruggeling is alvast goed begonnen. Op zijn zeventiende leverde hij met Tussen de kamers al zijn eerste kortfilm af. Het ging dan wel maar om een eindwerk voor de opleiding Digital Arts, Film & Entertainment aan het KTA Brugge maar Maïm stak er toch bijzonder veel tijd in.

“Ik heb er toch meer dan duizend uur aan gewerkt en er een deel van mijn spaarcenten in gestoken”, zegt Maïm. “Met slechts 800 euro is het zeker geen big budget film. (lacht) Ik ben alle mensen die er vrijwillig aan hebben meegewerkt enorm dankbaar, anders was dit niet mogelijk geweest.”

Gouden hart

De jury van het KTA beloonde Maïm met de hoogste score en hij werd zelfs tot meest verdienstelijke leerling bekroond. Maïm en zijn werk werden door de jury omschreven als “een bijzondere combinatie van talent, doorzetting, bezieling, bescheidenheid, een gouden hart en een dosis humor”.

De film werd gedraaid in de kelder van mijn oma die in de Brugse binnenstad woont

Mijn moeder volgde de filmschool RITCS maar heeft daar professioneel nooit echt iets mee gedaan. Maar ze zal er op een of andere manier toch iets van doorgegeven hebben want al op mijn zesde experimenteerde ik met de filmcamera die we in huis hadden”, vertelt Maïm. “Mijn opa en oom hebben een passie voor fotografie, de liefde voor het beeld zit dus wel in de familie. Welke films ik zelf graag zie? Ik hou wel van Quentin Tarantino. Ook het werk van regisseur Wes Anderson, van onder meer The Grand Budapest Hotel, kan ik zeker appreciëren.”

Eenzaamheid

Vanaf het derde middelbaar vatte Maïm de studierichting Digital Arts aan in het KTA Brugge. In het laatste jaar dat Maïm nu dus afwerkte, koos hij ervoor om als eindwerk een kortfilm te maken en dat werd dus Tussen de kamers. De film volgt René, een man die een verborgen leven leidt in de kelder van een nietsvermoedende oudere dame. Thema’s als eenzaamheid, materialisme en anarchisme komen in de film duidelijk naar voor.

Zeven scenario’s

“Ik haalde het idee uit een verre herinnering aan een filmpje over een man die stiekem in een kruipruimte van een woning leeft en er ‘s nachts uitkomt”, vertelt Maïm. “Dat filmpje is me om een of andere reden altijd bij gebleven. “Ik besloot het te gaan gebruiken als uitgangspunt voor mijn kortfilm, ik begon te werken aan een scenario en ging op zoek naar een geschikte locatie. Uiteindelijk zijn er wel zeven verschillende scenario’s geweest voor ik er zelf tevreden mee was. Als locatie kwam ik uiteindelijk uit bij de kelder van mijn oma die in de Brugse binnenstad woont. De hoofdrol wordt vertolkt door Niels Reynaert, ook bekend alscircusartiest bij Duo Berlingo. Camera en geluid werden gebracht door Daan Becu en Jacob Paassen, medestudenten aan het KTA. Wout Desaever, student burgerlijk ingenieur, en Nicole Verstraete, die instaat voor het onthaal bij Cultuurcentrum Brugge, vervolledigen de cast.”

Maïm mocht zijn kortfilm vertonen op het openingsweekend van zomerbar Fayard, in de gelegenheidsbioscoop in het kasteel Les Fayard. Hij wil zijn film ook insturen voor screenings op filmfestivals, zoals het Internationaal Kortfilmfestival Leuven. “Ik ben nu ook bezig met toelatingsproeven voor het RITCS in Brussel, veruit de best filmschool van het land, en ik hoop dat mijn kortfilm daarbij een troef kan zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten