Luk Alloo zoekt West-Vlaming op in Boliviaanse gevangenis

© Alloo in de Buitenlandse Gevangenis
Redactie KW

In de eerste aflevering van Alloo in de Buitenlandse Gevangenis ontmoet Luk Alloo de jonge Benjamin, die er opgesloten zit sinds 2011 wegens het smokkelen van cocaïne.

Na drie succesvolle reeksen over onze Belgische gevangenissen, belicht Luk Alloo nu het regime in buitenlandse penitentiaire inrichtingen. In Alloo in de Buitenlandse Gevangenis reist hij naar verschillende continenten om er de ervaringen van Belgische gedetineerden achter de tralies te registreren. In Venezuela, de Dominicaanse Republiek, Amerika, Noorwegen en Luxemburg bezoekt Luk mannen en vrouwen die opgesloten zitten voor drugsdelicten, doodslag of moord.

In de eerste aflevering trekt hij richting Bolivië, waar hij de jonge Benjamin uit Wevelgem gaat opzoeken. Die werd in 2011 immers gearresteerd in de hoofdstad ginder, net voor hij het vliegtuig wilde nemen richting Europa. In zijn bagage vonden ze 14 kilo cocaïne. Een uitlevering naar België zat er niet in en hij verdween ginder voor jaren achter de tralies. Alhoewel, tralies… Al snel blijkt dat zijn gevangenis eerder een afgesloten dorp is dat zelfredzaam bestaat uit enkele wijkjes, restaurants en een heel eigen code. Met geld koop je een mooie cel, veiligheid, een laptop of in het geval van Alloo, toestemming om te filmen in de gevangenis. Het is de eerste keer dat Alloo tijdens het draaien bodyguards nodig had, binnen én buiten de gevangenis.

Luk Alloo zoekt West-Vlaming op in Boliviaanse gevangenis


© Alloo in de Buitenlandse Gevangenis

Luk Alloo gaat ook langs bij de ouders van Benjamin. In de tweede aflevering kunnen ze hem eindelijk een bezoek brengen, wat leidt tot hartverscheurende taferelen. Sinds vorige week is Benjamin vrij en dat zullen we overigens in de derde aflevering zien. Hij verblijft nog even in Bolivië, waar hij bekomt van de drukte. Alloo, die vorige week nog op de Dominicaanse verbleef voor een reportage (waar hij nóg een West-Vlaming tegen het lijf liep), is nog volop bezig met enkele anderen te volgen. Ook op andere plaatsen merkt hij dat de regering of de plaatselijke ambassades de gevangenen maar al te vaak aan hun lot overlaten. Zijn pleidooi voor niet minder straffeloosheid, maar een meer humanere aanpak zal doorheen de afleveringen nog vaker aan bod komen.

(BVB)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen.