Luc Devos toont zijn passie voor Bob Dylan in de bibliotheek van Meulebeke

Luc Devos bij een deel van zijn Bob Dylan-collectie. © Luc
Redactie KW

Een Bob Dylan-fan van het eerste uur is Meulebekenaar Luc Devos. Hij vertelt dan ook graag en enthousiast over zijn passie voor die grootse artiest.

Hij is zanger, dichter, filosoof en moralist. Hij luistert naar drie namen: Robert Allen Zimmerman en Shabtai Zisel Ben Avraham (zijn Hebreeuwse naam) zijn er twee van. Zijn songs werden al gecoverd door Adèle, Joan Baez, The Beatles, The Rolling Stones, David Bowie, Neil Young, Frank Sinatra, Bruce Springsteen en door nog ongeveer 500 andere groepen en/of solisten. In oktober 2016 ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur en trad zo in de sporen van onder anderen Sartre, Böhl, Beckett, Pinter en Hemingway. Zijn naam: Bob Dylan.

Godsdienstles

Luc Devos werd in 1952 geboren. Hij groeide op in Ooigem. “Ik woonde daar tot mijn 24ste en toen trokken we voor drie jaar naar Oostrozebeke vooraleer in Meulebeke neer te strijken”, opent hij. “Ik volgde A2 elektronica aan het VTI in Waregem en kon daarna aan de slag bij een groot bedrijf gespecialiseerd in kopieermachines en printers. Als technicus doorkruiste ik West- en Oost-Vlaanderen en een stuk Henegouwen. Grote bedrijven, stadsbesturen en scholen waren mijn werkterrein.”

Ik besteedde al mijn zakgeld aan het kopen van lp’s en singles

Luc Devos’ fascinatie voor Bob Dylan ontstond tijdens zijn eerste jaren in het VTI. “We hadden er een priester-leraar die godsdienst onderwees en daarbij gebruikmaakte van de muziek van Boudewijn De Groot. Ik herinner me vooral nog het nummer Er komen andere tijden. Ik achterhaalde dat het nummer van de hand was van Bob Dylan en meteen werd ik gebeten door een overweldigende Dylan-microbe. Ik besteedde al mijn zakgeld aan het kopen van lp’s en singles. Mijn Bob Dylan-honger is in de loop van de jaren niet gestild, integendeel! Ik ging op zoek naar die ‘zeldzame parels’, de bootlegs en opnames in vreemde talen… Een speurtocht die nog steeds voortduurt.”

Grote verzameling

Luc Devos toont zijn indrukwekkende verzameling Bob Dylan-muziek. Studioalbums, livealbums, compilatiealbums, box sets, bootlegs series, singles, cd’s, beeldmateriaal en een collectie boeken staan netjes gerangschikt in de kasten die de living sieren. Aan de muur hangen kaders met hoezen van legendarische lp’s en zelfs een gouden en platina album. Pas nu besef ik echt wat die getalenteerde meneer geschreven en gecomponeerd heeft.

Wat me zo fascineert aan Bob Dylan is dat hij steeds zijn eigen weg is blijven bewandelen

“De eerste Bob Dylan-lp die ik kocht, was Nashville Skyline uit 1969”, vertelt Luc Devos enthousiast. “Een heel toegankelijke lp met het legendarische Lay Lady Lay. Vanzelfsprekend ging ik op zoek naar nog ouder materiaal. Ik vond de eerste Dylan-lp, getiteld Bob Dylan, met heel wat klassiekers als The house of the rising sun en twee nummers van Dylan zelf: Talkin’ New York en Song to Woody. Wat een verschil met zijn tweede album The freewheelin’ Bob Dylan met allemaal eigen nummers. Wat me zo fascineert aan hem is dat hij steeds zijn eigen weg is blijven bewandelen. Als hij zin had om folk, country, blues, rock-‘n-roll, jazz, swing of broadway te spelen, dan deed hij dat. Hoe heftig critici en zelfs fans dan tekeergingen, hij deed zijn zin.”

Onvergetelijk optreden

Luc Devos vertelt met kennis van zaken en met een grote passie, zo ook over het eerste concert dat Bob Dylan gaf in Nederland. “Het was 23 juni 1978 toen het fameuze concert geprogrammeerd stond in De Kuip in Rotterdam. Niettegenstaande de Nederlandse ambtenarenstaking bij het openbaar vervoer en een striemende regen tijdens het concert, was het een optreden om nooit meer te vergeten mede dankzij Eric Clapton die het voorprogramma deed. Daarna heb ik bijna alle optredens van Bob Dylan in ons land meegemaakt: van Schaarbeek tot Vorst, van Torhout-Werchter tot in het Sportpaleis. Dit jaar treedt Bob Dylan op in Hyde Park aan de zijde van Neil Young.”

In de bib

Zondag 20 januari om 10 uur kan je in de bibliotheek van Meulebeke genieten van de lezing Bob Dylan, waar muziek en poë-zie elkaar tegenkomen, gebracht door docent Christina Vanderhaeghe. Ze woont in Wemmel, maar heeft West-Vlaamse roots. Christina deelt haar enthousiasme en kennis, leidt in en nodigt uit om te luisteren. Meulebekenaar Tom Veys brengt op gitaar en mondharmonica enkele nummers van Bob Dylan. Vanaf 20 januari toont Luc Devos ook een deel van zijn Bob Dylan-collectie in de Meulebeekse bibliotheek.

(Luc Bouckhuyt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier