Lokaal talent Wanthanee bijt de spits af in FU.ZEE in De Panne

Myriam Van den Putte

Aan de vooravond van Festival aan Zee zal Wanthanee het voorprogramma openen van FU.ZEE, het gloednieuwe evenement met een gratis concertavond, speciaal voor de inwoners en tweedeverblijvers. Wanthanee is afkomstig van De Panne en woont nu in Gent.

Toen de jonge muzikale duizendpoot uit De Panne het in 2016 tot finaliste schopte in De Nieuwe Lichting van Studio Brussel kreeg ze meteen het etiket de ‘frêle nachtegaal met de honingzoete stem’ opgeplakt. Nu blikt Wanthanee, intussen 24, terug op de voorbije turbulente drie jaar. “In het algemeen zie ik die drie jaar als een enorm rijke ervaring. Op vele vlakken is er vertraging geweest doordat ik met deze kant van de muziekwereld weinig ervaring had. Ik ken de ‘klassieke’ kant wel door jaren viool te hebben gespeeld. Het eerste jaar heb ik moeten bijleren over wie wat doet en wat mijn rol was in het gebeuren. Tegelijk probeerde ik extra nummers te schrijven, want die had ik nauwelijks in het begin”, weet Wanthanee te vertellen.

Zoektocht

“Na twee jaar kon ik eindelijk een set van 45-60 minuten spelen met een volwaardige band. Het moeilijkste was de zoektocht naar een sound, want als singer-songwriter maak je enkel de nummers met gitaar en wat je er verder van wilt maken, kan alle kanten uitgaan. Ik maakte het in het begin misschien iets te moeilijk: ik dacht dat je als artiest één enkele sound moest hebben met dezelfde instrumenten en eenzelfde stijl. Pas nu besef ik dat je moet doen wat je graag doet.”

Buitenland

Wanthanee gaf al enkele show in het buitenland. “In het voorjaar van 2018 brachten we vier shows in de Verenigde Staten, twee in New York, twee in L. A. Aan het Amerikaanse publiek moest ik wel even wennen. Op zich zijn ze enthousiaster, maar ze vragen veel meer aandacht en interactie van de artiest. Als je niet communiceert met je publiek, creëer je een te grote afstand waardoor ze uiteindelijk niet meer luisteren. New York was daarin extremer dan L. A. Het optreden in L. A. was enorm fijn”, lacht ze. “Het eerste en belangrijkste evenement was showcase-festival ‘Musexpo’. Wereldwijd kunnen verschillende artiesten zich hiervoor inschrijven en geselecteerd worden. Het niveau lag ook redelijk hoog en zorgde voor stress op voorhand. Maar de show is uiteindelijk goed afgelopen: we hadden een volle zaal met een enorm dankbaar en enthousiast publiek.”

Telkens als ik op het strand wandel, besef ik hoe leuk en bijzonder het was toen ik er woonde

Naast Amerika trad de zangeres ook op in Zweden. Wanthanee: “Daar gaf ik enkele optredens samen met ‘Fabian Jahn Brusk’. In Noorwegen heb ik mijn eerste uitgebrachte single opgenomen. In de AB zat ik in het voorprogramma van George Ezra. Spannend, want voor het eerst speelde ik met de band anders speelde ik altijd alleen met de gitaar en ook de eerste keer met in-ears. Met dezelfde set vertrokken we in het najaar naar Korea en Taiwan. Het was vooral fijn dat we wat tijd hadden naast de optredens en ons konden onderdompelen in de Aziatische cultuur. Onderweg hebben we veel mensen ontmoet. Mijn manager hield zich bezig met contacten, maar zelf heb ik ook met enkele mensen gepraat die geïnteresseerd waren om samen te werken.”

Nieuwe nummers

“Momenteel werk ik parttime, studeer ik interieurvormgeving via afstandsonderwijs en blijf ik bezig met muziek, met mijn eigen project en als muzikante in de band Outer. Ik zal ook nieuwe nummers schrijven en opnemen. Er zijn geen concrete shows meer gepland voor 2019 zodat ik me volledig op het opnemen kan storten.”

“Nu woon ik in Gent, maar soms mis ik De Panne, meestal als ik erover vertel tegen vrienden. Dan durf ik wel eens te ‘stoefen’ dat ik opgegroeid ben aan de kust. Elke keer als ik op het strand wandel, besef ik hoe leuk en bijzonder het was toen ik er woonde”, besluit Wanthanee.

FU.ZEE op zaterdag 26 april vanaf 20 uur, Leopold I-Esplanade, De Panne.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.