Loeke Vanhouttegem winnares van West-Vlaams kampioenschap Slam Poetry in Kortrijk

Op de foto herkennen we de organisatie van de Schouwburg, De Stroate, de Jury en een aantal vrijwilligers. © TVG
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

De West-Vlaamse scene van woordkunstenaars hebben het zwaar te verduren. Nu er geen Belgische kampioenschappen Slam Poetry meer zijn besloot De Stroate en De Schouwburg uit Kortrijk om de handen in elkaar te slaan en er een coronaproof evenement van te maken. “Met droge woordmoppen en veel literatuur die zullen leiden tot vinnige vergelijkingen en muzikaal getinte rap willen we Slam Poetry terug op de kaart zetten”, weet Siebrand Craeynest van De Stroate ons te vertellen.

Maar liefst 10 kandidaten trokken richting Schouwburg Kortrijk om het beste van zichzelf te geven en te werken naar een absoluut hoogtepunt waaronder toppers als Dwight Delameilleure, Tom Demuynck en Walter Ego. “Vooraf voorzagen we lokale dj’s die het evenement inleiden en mochten afsluiten. Na het West-Vlaams kampioenschap was er nog een open mic moment waarop iedereen zijn eigen teksten mocht projecteren”, weet Siebrand ons te vertellen.

Onbekend is onbemind

Het volledige evenement duurt 3 dagen en mag vrijdagavond afsluiten met een muzikale jazz avond. Door de samenwerking met Schouwburg en De Stroate ontstond er een uniek concept. “We brainstormen al lang over mogelijke samenwerkingen en met onze vernieuwde opstelling voor 100 jaar schouwburg was dit het perfecte moment. We hopen dan ook dat we ons doelpubliek kunnen mengen met dat van De Stroate”, aldus Heleen Allary, Innovator podium en publiek Schouwburg Kortrijk.

Omdat De Stroate voor sommigen onbekend terrein is en wat dieper verborgen ligt in de Kortrijkse straten is het ook voor de leden en bezoekers een ontdekking. “We hebben een volledig corona proof evenement op poten gezet dat drie dagen duurt. Vanuit de Schouwburg bieden wij niet alleen de locatie aan maar helpen we ook mee op praktisch vlak. Alle partijen hebben een vrije inbreng en kunnen zo uniek blijven in hun eigen stiel. Op die manier mixen we het beste van twee werelden tot een prachtig concept”, aldus nog Heleen Allary.

https://www.youtube.com/watch?v=gG-Tz0BdPK4

De opstelling was uniek. De deelnemers mochten zelf kiezen welke micro ze wilden gebruiken. Alles werd na gebruik steeds ontsmet door de hosts.

Drie bijzondere dagen

Het evenement ging donderdag van start met een West-Vlaams kampioenschap Slam Poetry maar wordt uitgebreid met dansvoorstellingen op donderdag en een muzikale Jazz avond op vrijdag. “Voor deze jazz avond zijn er nog tickets beschikbaar via onze website en we hopen uiteraard dat we een gemengd publiek kunnen waarborgen voor alle dagen” besluit Heleen.

Uiteindelijk mocht Loeke Vanhouttegem met de beker aan de haal gaan. Ze verslaat daarmee Tom Demuynck die drie jaar geleden kampioen werd.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.