Linde Moreel en Nikola Hendrickx maken samen kinderboek Duveltje Dik en de hemel

Met het prentenboek ‘Duveltje Dok en de hemel’ stelden Linde Moreel (58) uit Kortrijk en Nikola Hendrickx (36) uit Aalst hun eerste gezamenlijke project voor. Voor Hilde is het haar eerste boek. Het verhaal over een klein duiveltje dat zich afvraagt waarom hij de hemel niet binnen mag, lag al jaren in haar kast. Maar pas toen ze in Nikola de perfecte illustrator vond, besliste ze om het uit te geven.

Nikola Hendrickx en Linde Moreel maakten samen het kinderboek Duveltje Dok en de hemel. © AN

Linde Moreel uit Kortrijk mag zich sinds kort een gepubliceerde kinderboekenschrijfster noemen. Ze ontdekte haar talent voor verhalen al in 2010, toen ze veranderde van job. Maar iets uitgeven, dat is toch een ander paar mouwen. “Ik schrijf al heel lang verhalen”, vertelt ze. “Duveltje Dok komt zelfs helemaal uit de beginperiode. Op mijn 50ste ben ik uit de transportsector gestapt, een zware wereld. Ik was dan ook al 12 jaar zelfstandig geweest en plots was daar al die tijd. Ik wilde iets socialer doen en ik merkte dat er iets veranderde in mijn schrijven. Mijn verhalen hadden allemaal een boodschap. Dus vond ik dat ik er iets moest mee doen. Allez, eigenlijk vonden mijn kinderen dat (lacht). Maar ja, hoe doe je dat hé?”

Partner in crime

Het zou nog bijna 10 jaar duren voor Linde in Nikola de ideale partner in crime zou vinden. “Het is net een jaar geleden dat we elkaar ontmoetten. Ik was aan het tekenen voor een ander boek, maar zag wel heil in wat Linde voorstelde”, vertelt hij. “Ik heb hem mijn vijf beste verhalen toegestuurd en hij heeft gekozen voor Duveltje Dok”, vult Linde aan. “Dat was het verhaal dat mij meest opviel en waarbij ik bepaalde beelden in mijn hoofd kreeg”, aldus Nikola. “Ik zag een klein guitig ventje met hoorntjes voor mij. Niet gemeen, maar klein, schattig en speels. Het was heel fijn om het figuurtje zelf te verzinnen en te tekenen. Ik denk wel dat we erin geslaagd zijn om Duveltje Dok een karakter te geven, wat toch belangrijk is in een prentenboek.” “Inderdaad, we voelen alle twee dat hij leeft”, vult Linde aan. Maar wat maakt het boek nu zo speciaal? “Ik denk dat we ons eigen goesting hebben gedaan en dat maakt het verschil”, aldus de illustrator. “Ik werk nu vooral voor uitgeverijen en merk dat zij schrijvers en illustratoren in een bepaalde richting duwen. Het feit dat wij elk ons eigen ding doen, maakt ons boek zo speciaal. Je zal een prentenboek als dit niet overal vinden.” Linde treedt hem daarin bij. “We hebben de creativiteit honderd procent bewaakt. We hadden eerst in gedachten om het boek in december van vorig jaar uit te geven. Maar dat hebben we een beetje uitgesteld omdat we vonden dat we die ruimte nodig hadden. En het is een hemels boek geworden voor zowel kinderen als volwassenen”, besluit ze trots.

Eigen beheer

De twee geven het boek uit in eigen beheer, al is het ook te verkrijgen in Standaard Boekhandel. Op dit moment zijn er 1.500 exemplaren gedrukt, als je er dus eentje wil moet je er snel bij zijn. Een vervolg op de samenwerking komt er zonder twijfel. “Die connectie zat zo goed”, aldus Linde. “Telkens hij zijn tekeningen kwam tonen, schoot ik in de lach, gewoon omdat ze zo perfect waren. Ik heb Nikola al gevraagd om ruimte te laten voor een volgend boek. We hebben nog niet overlegd welk boek dat moet worden, maar volgens mij weten we dat wel, zonder erover te praten.”, besluit ze met de glimlach.

(Annelies Nollet)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.