Licht op groen voor realisatie nieuwe expo-site en museumpark voor Brugse musea

De Brugse gemeenteraad heeft maandagavond het licht op groen gezet voor een protocolovereenkomst tussen de stad en het Sint-Andreasinstituut. Die maakt de weg vrij voor de realisatie van een nieuwe museumsite met expohal op de Garenmarkt.

© Davy Coghe

De overeenkomst houdt een grondenruil in. De stad wordt eigenaar van het huidig domein van het Sint-Andreasinstituut, dat verhuist naar het voormalige KTA in de Jacobinessenstraat. De stad betaalt wel een opleg van 3,75 miljoen euro. Opppositieraadslid Martine Bruggeman (N-VA) juichtte die beslissing toe, maar vroeg zich af waarom Brugge zo’n bocht genomen heeft in dit dossier. Haar partijgenoot Pol Van Den Driesche vraagt om nu al de voorbereiding te starten voor een grote expo over de Vlaamse Primitieven over vijf jaar, bij de opening van de expohal.

Geen bocht

Volgens burgemeester Dirk De fauw heeft de stad in dit dossier geen bocht gemaakt: “Tijdens de vorige legislatuur lag de vraagprijs van het Sint-Andreasinstituut veel te hoog en kozen we voor de KTA-ste voor ons museumproject. Onafhankelijke experts hebben begin dit jaar een nieuwe schatting gemaakt van de waarde van dit schooldomein. Ik heb toen het Sint-Andreasinstituut wat onder druk gezet: ze kregen slechts enkele dagen de tijd om op ons voorstel in te gaan en zijn geplooid.”

Al bij al is er in dit dossier negen maanden tijd verloren gegaan, maar Brugge mag fier zijn op het resultaat. Onze museumdirectie is al bezig met de voorbereiding van drie grote expo’s: twee nog tijdens deze legislatuur en een derde voor de opening van onze nieuwe museum-site.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.