Lendeleedse landbouwer blikt op Canvas terug op ontdekking van cannabisplantages

In de docu-reeks De Onfatsoenlijken op Canvas krijgen we vanavond het verhaal van Jean Coucke, een Lendeleedse landbouwer waarbij tien jaar geleden 4.000 cannabisplantjes werden aangetroffen.

Jean Coucke is ontgoocheld in het politieke systeem. (Foto Canvas)

Waarom zijn zoveel burgers boos? De zevendelige documentaire reeks De Onfatsoenlijken zoekt het antwoord op die vraag in de levensverhalen van mensen die zich afkeren van de traditionele politiek.

Elke aflevering van De Onfatsoenlijken brengt een parallelmontage van drie verhalen van boze burgers die vinden dat zijzelf en anderen in de steek gelaten worden door het establishment. Linkse en rechtse stemmen uit verschillende Europese landen, afgewisseld met archiefmateriaal. Oude fragmenten van de Europese droom van vrede en voorspoed worden gecombineerd met recente berichtgeving over de toestand in Europa. Gaandeweg krijgen we zo een uniek en zeldzaam beeld van ‘de onfatsoenlijken’ die de Europese Unie doen daveren op haar grondvesten.

De vierde aflevering draait rond ‘Restjesmensen’. Daarin krijgen we ook het verhaal van Jean Coucke (67), een landbouwer uit Lendelde. Bijna met pensioen, maar heeft aan zijn harde labeur amper iets overgehouden. Meer nog: hij belandde zelfs in de cel.

Tien jaar geleden ontdekten speurders midden in een maïsveld in de Leenstraat in Lendelede twee cannabisplantages, goed voor een kleine 4.000 plantjes. Uit onderzoek bleek dat de landbouwer al drie jaar cannabis kweekte in opdracht van Nederlanders.

De Lendeleedse landbouwer zou met de kweek van cannabis begonnen zijn omwille van financiële problemen. Voor Lendelede kwam het bericht als een schok, omdat Jean tot dan een onbesproken verleden had en in 2006 nog opkwam voor de lokale gemeenteraadsverkiezingen.

Hij werd na zijn misstap opnieuw landbouwer en getuigt nu in De Onfatsoenlijken over de ontgoocheling in de politieke situatie, die hem naar eigen zeggen tot deze misdaad dwong.

De Onfatsoenlijken, op woensdag 25 november om 21.20 uur op Canvas.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.