Leffingeleuren klaar voor eerste editie ‘nieuwe stijl’: “Het is wennen”

Redactie KW

De 39e editie van het zomerafsluitende festival staat voor de deur en ondanks het slechte weer van de afgelopen week zit de opbouw helemaal op schema.

De nieuwe aanpak van Leffingeleuren, met drie betalende podia en een groot gratis gedeelte, vraagt ook tijdens de opbouw een aanpassing. “We kunnen niet zeggen dat er minder of net meer werk is dan andere jaren. Je moet het eigenlijk zien als een nieuw festival dat we nu voor de eerste keer organiseren. Het is gewoon helemaal anders,” aldus Johan Vynck van de organisatie. “Dat is leuk en uitdagend, maar het vraagt wel een andere coördinatie. Daar waar iedereen vorige jaren precies wist wat gedaan en op routine kon werken, is het nu opnieuw zoeken naar de goede organisatie.”

“400 vrijwilligers aan de slag”

De organisatoren kunnen ook dit jaar blijven rekenen op hun vaste ploegen met dagelijks toch een 40 mensen die alvast helpen bij de opbouw. “We hebben het dan wel over een kleinschaliger festival. Daarbij dachten we in eerste instantie een pak minder vrijwilligers nodig te hebben, maar dat bleek toch echt niet het geval te zijn,” lacht Johan. “Vroeger was er bijvoorbeeld één grote bar, terwijl er nu verschillende kleinere bars zijn, maar qua volk dat is even intensief. En hoewel de concerttent een pak kleiner wordt, moeten er backstage evenveel vrijwilligers zijn om de groepen te helpen bij het klaarzetten van hun podium. Ik denk dat we dit jaar toch zo’n 400 vrijwilligers zullen hebben, in vergelijking met 550 vorige jaren. We raakten eerlijk gezegd maar nipt aan het nodige volk!”

Johan Vynck, hier uiterst rechts op de foto naast het elektriciteitsteam, coördineert de opbouw van het festival.
Johan Vynck, hier uiterst rechts op de foto naast het elektriciteitsteam, coördineert de opbouw van het festival.© HD

Het Leffingeleuren team zet vol in op te ontdekken jong talent en wil mensen opnieuw laten genieten van de muziek en de omgeving. Alles wordt geconcentreerd rond de kerk met de nodige randanimatie en een uitgebreid straattheater programma, zodat het hele weekend doorlopend wat te doen valt. Gezelligheid is troef. “We nemen opnieuw veel zelf in handen. Zo bouwden we voor Buskerstreet op de markt zelf een tribune met houten paletten. En in dezelfde stijl maakten we ook hoge tafels waarrond mensen kunnen staan om wat te drinken. De hele opbouw verloopt eigenlijk heel vlot tot nu toe, ondanks het slechte weer. We vloeken wel als het weer eens regent, maar ze voorspellen beter weer voor het weekend en dat is toch het belangrijkste,” besluit Johan Vycnk.

(Heidi Depoover)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten