Laurens neemt deel aan Cupido Ofzo: “Ik ben nog nooit verliefd geweest”

Maandag wordt op VTM de eerste aflevering van Cupido Ofzo uitgezonden. Daarin openen Karen Damen en Ruth Beeckmans een datingbureau voor acht vrijgezellen met een beperking of stoornis. Ze bezorgen ook Laurens Verhelle (31), een jongeman met het syndroom van Down, een eerste date. “Ik ben nog nooit verliefd geweest, dus het werd wel eens tijd om op zoek te gaan naar een meisje met wie ik samen dingen kan doen”, aldus een enthousiaste Laurens.

Laurens hoopt via tv een lief te vinden. (Foto VTM)

Laurens heeft er altijd al van gedroomd om beroemd te worden. “Eigenlijk wilde ik meedoen aan Down The Road (een programma waarin Dieter Coppens op reis gaat met zes jonge mensen met het syndroom van Down red.)“, vertelt hij. “Al die avonturen beleven, dat leek mij super. Ik doe graag zotte dingen en ik maak graag plezier. Dus toen ze mij vroegen om op date te gaan, zag ik dat meteen zitten. Ik ben nog nooit verliefd geweest. Het werd eens tijd om op zoek te gaan naar een lief, mooi meisje.”

Laurens hoopt vooral op een jongedame, die houdt van computerspelletjes spelen, zwemmen en dansen. Allemaal dingen die hij zelf ook graag doet. “Ze moet ook blond haar hebben en tussen de 20 en 30 jaar oud zijn”, klinkt het overtuigd. “Niet dat ik echt eenzaam ben. Ik heb veel hobby’s en dus ook veel vrienden.”

Omdat Laurens het syndroom van Down heeft, woont hij op weekdagen in De Voyageur in Harelbeke. De weekends brengt hij door bij zijn ouders in Kortrijk. “Ik ben een harde werker”, legt hij uit.

“Als er geen corona is, dan werk ik in het decoratie-atelier, waar ik kaarsen maak of dingen met stoffen. Ik bedien ook graag mensen in Het Idee (Een winkel/tearoom waarbij personen met een verstandelijke beperking zelf instaan voor het bedienen, helpen en afrekenen van de klant, red.), of ik sta er achter de kassa.”

Kus op de hand

Kathleen Lodewijck uit Dentergem, al bijna twee jaar een van de vaste begeleiders van Laurens, bevestigt dat. “Hij is ook heel vriendelijk en charmant. Op mijn eerste werkdag kreeg ik spontaan een kus op de hand. Hij weet dus wel hoe hij lief moet zijn voor de meisjes”, vertelt ze met een glimlach. “Laurens is ook iemand die graag geniet van de kleine dingen in het leven. Een kopje koffie met een koekje bijvoorbeeld. En van voetbal natuurlijk.” “Inderdaad”, knikt Laurens enthousiast. “Ik voetbal zelf in Stasegem en supporter graag voor de Rode Duivels en Club Brugge.”

Vanwege de huidige crisis zullen de bewoners en begeleiders van het centrum niet in groep naar de eerste uitzending van Cupido Ofzo kijken. “Maar dat vind ik niet erg”, aldus Laurens. “Als ik alleen kan kijken op mijn kamer, dan zal ik zeker niets missen. Binnenkort ben ik de bekendste BV van Vlaanderen!” Kathleen hoopt dat Laurens de liefde gevonden heeft. “We merken wel dat dat wat moeilijker is voor onze bewoners. Als ze alleen op zoek gaan, vinden ze niet gemakkelijk een partner. Wij proberen hen daarin te begeleiden en met hen te praten. Het programma zal daar meteen een goede aanleiding voor zijn.”

De opnames vond Laurens in elk geval heel plezant, maar of ze ook iets opleverden, mag hij nog niet vertellen. Wie te weten wil komen of Laurens effectief de liefde van zijn leven gevonden heeft, kan maandagavond om 20.40 uur, na Familie, afstemmen op VTM.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.