Kürt Rogiers: “West-Vlamingen schitteren in LEGO Masters!”

Mocht u nog géén LEGO van zolder hebben gehaald de afgelopen weken, dan is de kans héél groot dat u dat vanaf vanavond wél doet. Dan pakt VTM uit met LEGO Masters waarin onbekende Vlamingen uitpakken met straffe bouwwerken. Presentator Kürt Rogiers amuseerde zich alvast te pletter: “Er zit ook verrassend veel humor in dit programma.”

Kürt Rogiers mag Lego Masters presenteren: “Toen ik vijf minuten van de Australische versie zag, wist ik: dít is het!” (Foto VTM) © Lego Masters,

8 duo’s. 5 eliminaties. 3 finalisten, 1 winnend duo. 25.000 euro. Acht duo’s uit Vlaanderen en Nederland strijden voor de eer van LEGO Master 2020, door de meest oogverblindende, creatieve en fantasierijke bouwwerken te maken. Samen met de Nederlandse co-host Ruben Nicolai ligt de presentatie in handen van Kürt Rogiers. Hij laat zich net als de kijker helemaal betoveren door het wereldberoemde speelgoed. “Tot ik een jaar of tien was speelde ik volop met LEGO en Playmobil, maar op een bepaald moment gaat die doos dan aan de kant, dan weer naar een andere kant en uiteindelijk op zolder. Mijn kinderen? Die hebben heel die speelgoedfase precies over geslagen. (lacht) Nee, die leefden zich vooral uit in de tuin. Zelf vond ik het altijd geweldig om huisjes te bouwen en dan met dieren en figuurtjes hele verhaaltjes te maken.”

“De kandidaten zijn mensen die niet opvallen, maar het zijn geen grijze muizen. Ze zijn zelfs soms heel onvoorspelbaar.” (Foto VTM)

Nu komt Kürt terecht in een levensgrote versie daarvan. “Het is een heel maf programma. Ik ben altijd blij als ze van VTM bellen, maar nu trok ik toch een wenkbrauw op toen ze afkwamen met dit programma. Ik zag een Australische versie en na vijf minuten was ik helemaal verkocht. Dit is het hélemaal, dacht ik!”, klinkt het enthousiast. “Ik ben een grote fan van Domino Day en dit is iets wat in dezelfde lijn ligt. Er zit een grote spanningsboog in en het is heel heroïsch opgebouwd. Letterlijk ook, want de zaal waarin het programma werd gefilmd was ronduit indrukwekkend. Al was ik even zeer onder de indruk van de kandidaten. Héél straf wat zij deden.”

“Geweldig om te zien hoeveel detail er in zo’n werk kan kruipen”, aldus Kürt. (Foto VTM)© Lego Masters

Voor de presentatie werkt Kürt dus samen met Ruben Nicolai. “Ik heb in het verleden al vaak duopresentaties gedaan, gaande van Ann Lemmens tot Evi Hanssen. En dat ligt me eerlijk nog altijd het beste. Ik hou van dat pingpongen. En dat het dan nog met Ruben Nicolai is, was een extra bonus. Hij is een vat vol creativiteit en heel ad rem. Ik heb hem meegemaakt in zijn beginjaren en altijd fan geweest van wat hij deed. Het werd een hele fijne samenwerking, ook al omdat we heel complementair waren. Het was een beetje slaan en zalven met de kandidaten. Ik was eerder de bezorgde papa. Als de kandidaten heel gestresseerd zijn, dan komt mijn altruïstische kant naar boven.”

De kandidaten krijgen tijdens de eerste proef 15 uur om te bouwen. Een heuse race tegen de tijd. (Foto VTM)
De kandidaten krijgen tijdens de eerste proef 15 uur om te bouwen. Een heuse race tegen de tijd. (Foto VTM)

“Ik heb met Roel Vanderstukken deelgenomen aan het programma Tweesterrenrestaurant. Daar heb ik geleerd dat meedoen aan zo’n realityprogramma echt niet te onderschatten is, en dat de druk groot is. Zoiets vraagt heel veel van je. Als de kandidaten hier na heel wat uren klaagden van de hoofdpijn, verstond ik dat als geen ander. Want het is echt niet te onderschatten wat de kandidaten hier verwezenlijken.

“Ik kijk zélf uit naar dit programma, om te zien hoe ze het écht gedaan hebben”

Heel vaak gaven we hen een opdracht en keerden we een halve of hele dag later terug, maar ik was telkens omvergeblazen wat ze hadden gemaakt. Je gaat weg uit de studio, keert 28 uur later terug en daar staat een imposant bouwwerk, waarbij ik denk: hoé hebben ze dít gedaan?! Eerlijk: ik kijk zélf enorm uit naar het programma, om te zien hoe alles in zijn werk is gegaan, want uiteraard staan we er niet de hele tijd naast. En trouwens: hoe serieus ze het ook allemaal meenden, er zit ook heel veel humor in dit programma. Dat zul je ook zien in de werken die ze voorstellen. Het was geweldig om telkens nieuwe dingen in hun werken te ontdekken.”

“Het is een hele atypische groep trouwens. Het zijn geen grijze muizen, maar toch mensen die doorgaans wat onder de radar blijven. Maar wat ze doen, is net heel onvoorspelbaar.

Tussen de kandidaten zitten ook twee West-Vlamingen.

David uit Deinze en Giovanni uit Izegem vormen een duo. (Foto VTM)
David uit Deinze en Giovanni uit Izegem vormen een duo. (Foto VTM)© Lego Masters

Zo is er de 43-jarige Giovanni uit Izegem, poetsman en creatief ook actief met onder meer straattheater. Hij neemt deel met een vriend. Corneel, een 21-jarige student maatschappelijke veiligheid uit Ieper, neemt dan weer deel met een andere hobbybouwer. “En wat deden ze dat goed! Giovanni bijvoorbeeld. Die behield zijn eigenheid, zelfs al verstonden de Nederlanders er niet veel van. (lacht) En ook Corneel vond ik straf. Echt, de West-Vlamingen maken indruk in LEGO Masters.”

Björn uit Bilzen en Corneel uit Ieper tonen zich ook strijdvaardig. (Foto VTM)
Björn uit Bilzen en Corneel uit Ieper tonen zich ook strijdvaardig. (Foto VTM)© Lego Masters

“Of ik zelf een band heb met de provincie? Ik ga al jaren naar kledingwinkel Deleye en heb veel vrienden in onder meer Kortrijk en Brugge. Maar ik heb het over het algemeen wel voor de West-Vlamingen. Net als de Limburgers een heel authentiek en eerlijk publiek. En ook van hun chansons ben ik grote fan. Met muziek van Flip Kowlier en Wannes Cappelle kan je me altijd een plezier doen. Ik ben een grote fan!”

Kürt Rogiers had een hele drukke periode, waarbij nu alles in één keer stil viel:
Kürt Rogiers had een hele drukke periode, waarbij nu alles in één keer stil viel: “Ik verwacht me aan een druk najaar.” (Foto VTM)© Lego Masters

 

De opnames van LEGO Masters waren net afgerond toen de regering de maatregelen rond het coronavirus aankondigde. In dat weekend zou de presentator in première gaan met Assisen III, maar de crisis gooide daar nu roet in het eten. Al werden ze wel verplaatst naar het najaar. En intussen liggen ook de opnames voor Familie stil. “Met de repetities en opnames voor Familie en LEGO Masters was het een hele drukke periode, en opeens viel dat echt allemaal stil. Dat was wel heftig, maar ik mag niet klagen. We zijn gezond en zelf verveel ik me geen moment thuis. De kinderen helpen met hun huiswerk, cupcakes bakken… Met Lego spelen? Als mijn gezin dit geweldig programma ziet, dan is de kans wel groot, denk ik, ja.” (lacht)

LEGO Masters, op zaterdag 11 april om 20.25 uur op VTM.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.