Kunstsmid deelt kennis tijdens workshops

Frederik Tanghe.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Frederik Tanghe.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Redactie KW

Frederik Tanghe heeft een eerder ongewoon beroep. Als kunstsmid gaat hij aan de slag met diverse materialen en technieken. Zijn kunnen bleef niet onopgemerkt en nu deelt hij die kennis in onder meer workshops. Dit alles gebeurt in zijn atelier in Emelgem (Izegem), waar ook een museum gevestigd is.

Frederik Tanghe woont samen met zijn vriendin Ellen Den Baes sinds drie jaar in de Reperstraat in Emelgem waar hij over een ruim atelier beschikt waar indertijd schoenfabriek Raes gevestigd was.

Frederik Tanghe is opgegroeid in Kortemark en liep school in het VTI in Torhout waar hij mechanische vormgeving technieken volgde. “Daar leerde ik omgaan met allerhande vormtechnieken en bewerkingen”, weet hij. “Daarnaast heb ik een opleiding gevolgd bij Luc Vandecasteele in Lendelede en twee jaar avondschool bij Syntra West Brugge. Eigenlijk ben ik gespecialiseerd in smeden van messen, daarvoor heb ik een week stage gedaan bij Smederij La Forge d’Ostiches in Ath, de enige plaats buiten Amerika waar je dergelijke opleiding kan volgen. Daar heb ik een diploma ontvangen in 2017. Ik deed overal rond workshops tot zelfs in Engeland.”

“Naast het fabriceren van messen in alle vormen en maten, ben ik ook veel bezig met creëren van eigen objecten zoals deurknoppen in Damascus-staal en verlichtingsobjecten uit gegoten aluminium. Altijd proberen nieuwe technieken toe te passen op ander werkgebied, plaatwerktechnieken en plaatvormtechnieken uit de auto-industrie. Ook tafeltjes maken, vazen en fantasieën die aan de muur kunnen opgehangen worden, trapleuningen en balustraden. In 2018 werd ik geselecteerd in Gent op de beurs B. A. D – Belgium Art Design.3

Pronkstukken

“Hier thuis heb ik een museum met alles wat te maken heeft met metaal, gereedschappen en aangelegenheden. Een eigen locatie voor workshops tot vier personen waar de mensen hun eigen keukenmessen of andere bijzonderheden kunnen kiezen, een grote collectie hamers voor zowel smeed- als plaatbewerking, doktershamers en keukenhamers, waaronder een hamerkopvogelschedel met bladgoud belegd. Het is speciaal, twee soorten staal worden opgewarmd en gekneed met tekeningen waardoor een patroon ontstaat, maar telkens toch uniek.”

“Het is een passie: oude technieken waar mogelijk weer tot leven roepen en proberen toe te passen en weer te lanceren. Ik ben erdoor gebeten.” Een echt pronkstuk waar hij fier op is, is een wandobject, tot stand gekomen door de kennis van plaattechnieken toe te passen op kunstobject. In zijn collectie schuilt ook een kapstok van anderhalve meter gebaseerd op de Rakotzbrug in Duitsland. Een ander pronkstuk is een wandverlichting vervaardigd uit 40 kg gesmolten aluminium, dat gegoten werd in zandgietvorm. Daar komt telkens een uniek object uit voort.

maatwerk

Frederik verzorgt ook heel wat maatwerk voor architecten en designers waar hij mee samenwerkt. Zo doet hij het metaalwerk, bijvoorbeeld het maken van tafels. Bij ons bezoek was hij bezig aan een grote ijzeren tafel die zal belegd worden met keramiektegels, maatwerk voor een klant.

Hij is ook jaarlijks deelnemer aan de Dag van de ambacht en Buren bij kunstenaars, waarbij heel wat nieuwsgierigen een bezoek kunnen brengen terwijl er gewerkt wordt. Meer info via het nummer 0479 27 02 76. (GA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier