Kunstkring Richten laat gastregisseurs hun ding coronaproof doen in najaar

De nieuwe productie werd voorgesteld door Dirk Clement, Leen Stuyve, Ann Merlevede (zittend), Katrien Decapmaker en Bart Cafmeyer. © EG
Redactie KW

De Ieperse Kunstkring Richten brengt in het najaar vier theaterstukken van vier verschillende gastregisseurs. “Op die manier laten we ons publiek niet in de kou staan. Door corona hebben wij de start van ons seizoen opgespaard tot nu”, zegt voorzitter Ann Merlevede.

“Begin deze maand konden we gelukkig nog het stuk ‘Deernis’ brengen in de schouwburg, maar we gooien het voor de rest van het seizoen over een andere boeg.” Kunstkring Richten wijkt uit naar de bovenverdieping van horecazaak Depot in Ieper. “Daar nodigen we gasten uit die we hun ding laten doen. Het zijn mensen die toch al wat hebben bewezen. Op die manier laten we ons publiek niet in de kou staan”, aldus de voorzitter.

‘t Was ol weg

Een eerste persoon die Richten binnenhaalde is Bart Cafmeyer, bekend als regisseur van de Kattenstoet. “Ik kreeg de opdracht een theaterstuk te schrijven over de heropbouw na de Eerste Wereldoorlog”, zegt Bart. “Aanvankelijk vroeg ik mij af wat daar nu over te vertellen valt. Maar uit veel historisch materiaal werd door Stefan Vancraeynest het verhaal van Jules Seynaeve gedistilleerd, die de wederopbouw van dichtbij meemaakte. ‘t Was ol weg is een mooi verhaal geworden dat past in deze coronatijd. Ik heb er Kobe Sercu bijgehaald. Kobe is een goede muzikant en hij brengt tussen mijn vertelsels door liedjes over verlies en verdriet, maar ook over opstaan en weer doorgaan.”

Speeldata: 18 oktober en 25 oktober.

Grimmlachen

“Frank Degruyter, die in het verleden al eens bij ons te gast was, brengt het stuk Grimmlachen over de sprookjes van Grimm”, zegt bestuurslid Katrien Decapmaker. “Hij legt de laagjes onder de opgekuiste sprookjes bloot. Frank vertelt het op zo’n manier dat je in de verhalen onze wereld en onze tijd herkent. Het wordt een grimmige voorstelling voor een gniffelend luisterplezier!” Speeldatum: 8 november.

Godver…..

Onder het motto ‘Elk zijn God en ik de mijne’ neemt Walter De Groote in Godver…. het publiek mee naar zijn denkwereld als anti-theïst. (Een anti-theïst zegt dat geloof schadelijk is, red.) “Hij vertelt alles op een licht filosofische manier, met humor, maar zijn voorstelling geeft vooral stof tot nadenken”, aldus Katrien Decapmaker. “Tegen de schenen schoppen, doet hij slechts lichtjes, want nadien wil hij tussen pot en pint verder discussiëren, ook met meneer pastoor.” Speeldatum: 22 november.

Op zijn Frans

Spelend lid bij Richten Dirk Clement brengt een voorstelling op de Ieperse planken. Het regisseren is Dirk niet onbekend, maar met Op zijn Frans is het de eerste keer dat hij dat bij ‘zijn’ Richten doet. “Op zijn Frans is een work in progress”, zegt Dirk. “Ik droomde er vroeger van om met een gitaar op een podium te staan en had ooit een groep en in deze voorstelling zing ik ook even mee, maar ik concentreer mij vooral op het vertellen tussen de liedjes door. Het muzikale luik laat ik over aan Johan Bulckaert. Johan is een Waal uit Moeskroen. Hij zal 12 liedjes spelen uit het Franse repertoire. Brel zit er tussen, maar ook minder bekenden. Ik zoek verhalen die tussen de songs passen. Soms weemoedig, soms grappig, maar altijd met hoop.”

Speeldata: 6 december en 13 december.

Slechts 50 plaatsen

De Ieperse Kunstkring Richten bestaat al meer dan 70 jaar en heeft nog steeds de missie cultuur uit te dragen naar de volgende generatie. De geschiedenis van de Kunstkring is rijk gevuld en beperkt zich niet enkel tot theater. Ook andere disciplines kwamen aan bod. Wie een plaatsje wil reserveren voor bovenstaande theaterstukken stuurt een mailtje naar regisseursopdeplanken@gmail.com. Wees er snel bij want de plaatsen zijn beperkt tot 50, alles coronaproof. (EG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.