Kunstenfestivals van Watou en Damme worden ‘broer en zus’

Redactie KW

Kunstenfestival Watou en Kunstenfestival Damme kiezen voor een doorgedreven samenwerking. Watou blijft zijn zomerse zelf in Watou, in Damme schakelen ze over naar een jaarlijks winterkunstenfestival met een eigen identiteit.

“De samenwerking is in de eerste plaats ingegeven door goesting“, opent het persbericht van de nieuwe kunstencoalitie. Watou kent al een lange traditie. Dit jaar was het kunstenfestival aan de Franse grens al aan zijn 35ste editie toe. Damme organiseerde afgelopen zomer een eerste kunstenfestival.

De samenwerking moet onder meer resulteren in een nieuw winterfestival in Damme. “De organisatie van een festival is artistiek, financieel en logistiek een hele onderneming. Na overleg en denkwerk hebben we besloten om, via de samenwerking met vzw Kunst en vzw Stichting IJsberg, de zomerpiste te verlaten en te kiezen voor een jaarlijks winterkunstenfestival in Damme”, zegt Joachim Coens, burgemeester van Damme.

De eerste editie is volgens de burgemeester gepland voor oktober-november 2017. Maar in de aanloop naar deze editie zullen al enkele bescheiden initiatieven worden genomen. “Het is de bedoeling de natuuromgeving en het historische erfgoed van boekendorp Damme maximaal aan bod te laten komen.”

Het winterfestival wordt ‘een belevingsfestival met een reeks van ontmoetingen en verzamelde verhalen van en met bijzondere scheppende mensen en het publiek’, aldus intendant Jan Moeyaert van de vzw Kunst.

De vzw Kunst diende al een aanvraagdossier tot hernieuwde structurele erkenning binnen het Kunstendecreet in bij Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD). In het voorjaar van 2016 valt de beslissing.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.