Kunstenfestival Watou organiseert gedichtenparcours in plaats van geschrapt festival

Gedicht van Peter Verhelst op het Watouplein. © Michael Depestele
Redactie KW

De 40ste editie van het Kunstenfestival Watou is verplaatst naar 2021. De gedichten, gekozen door medecurator Peter Verhelst voor 2020, werden wel gebundeld ‘Watou 2020, gedichten’ en kan je deze zomer lezen en beleven. In en rond Watou ontdekt je een gedichtenparcours.

Eind januari kondigde Stad Poperinge aan dat het Kunstenfestival Watou bleef bestaan. De stad zou de organisatie op zich nemen. Het bestuur stelde het nieuwe curatorenteam voor van de 40ste editie. Chantal Pattyn (netmanager Klara en presentator ‘Pompidou’), Benedicte Goesaert (zelfstandig curator) en Peter Verhelst (auteur) namen de artistieke leiding van het Kunstenfestival Watou op zich. Begin april haalde Stad Poperinge ook een subsidie binnen voor een bovenlokaal cultuurproject, met een principiële goedkeuring voor een bedrag van 220.000 euro verspreid over twee jaar.

Het stadsbestuur besliste, in overleg met de curatoren en de medewerkers, om de editie van 2020 te verplaatsen naar de zomer van 2021. De artistieke leiding van het curatorentrio blijft en ook het onderzoeksproject, waarvoor de subsidie was goedgekeurd, wordt opgeschoven. “Misschien ben ik subjectief, maar volgens mij hadden Chantal Pattyn, Benedicte Goesaert en ik een prachtige Watou-editie klaar waarin beeld en gedicht langs elkaar heen schampten, waar ze met elkaar in de clinch gingen, en waar kunstwerken en gedichten elkaar complexer maakten, rijker, en helderder. De coronacrisis maakte Watou 2020 tot onze ontzetting onmogelijk”, zegt medecurator Peter Verhelst.

Lees en luister

Medecurator Peter Verhelst bundelde zijn selectie gedichten 2020 tot een dichtbundel in samenwerking met uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts.

“Van respectievelijk 37 dichters uit België en Nederland werden 59 gedichten geselecteerd, van sommigen waren er dus meerdere gedichten. Poëzie van piepjonge en hoogbejaarde dichters, van dode en levende, van hedendaagse en middeleeuwse, van mannelijke en vrouwelijke en alle mogelijkheden daar tussen in en daar ver voorbij, gedichten geschreven in Kortrijk en geschreven in Kaapstad, een klein schatkistje vol gedichten van bekende en van debuterende, van populaire en van vergeten dichters – wat is de Nederlandstalige poëzie rijk, divers, dynamisch, veelkoppig”, zegt Peter Verhelst.

De dichtenbundel kost 14 euro en is te verkrijgen via de webshop van Stad Poperinge, bij Toerisme Poperinge (Grote Markt 1) en de Mini Markt op het Watouplein in Watou.

Kunstenfestival Watou organiseert gedichtenparcours in plaats van geschrapt festival

Daarnaast pakt Stad Poperinge ook uit met het gedichtenparcours (35km) die je per fiets kan ontdekken. Het gedichtenparcours brengt je langs een selectie van 15 gedichten, in en rond Watou en Poperinge. Elk gedicht kreeg een specifiek plekje: een weide met hoeve, nabij een kapelletje…

Ook het nieuwe gedicht van Peter Verhelst zelf, over Watou 2020, ontdek je tijdens het gedichtenparcours. De haltes herken je aan de lange roze paal met een dubbele ‘W’ bovenaan. “Een aantal gedichten is ook te horen. Frank Verdru uit Westouter en leraar in de Academie van Poperinge leest een gedicht voor van Mischa Andriesse. Brihang brengt een kristalheldere versie van een tuingedicht van Anneke Brassinga. Zwangere Guy brengt een bijna militante versie van een covid 19-gedicht dat Ilja Leonard Pfeiffer schreef voor De Wereld Draait Door”, zegt Peter Verhelst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier