Kunstencentrum KAAP neemt Musea Brugge tijdelijk over

Stefan Vankerkhoven

In mei en juni worden de Musea Brugge gekaapt door muzikanten, performers, acteurs en theatermakers. Dit is het resultaat van de samenwerking tussen kunstencentrum KAAP en Musea Brugge. Het project kadert in de reeks Mind the Artist, dat in coronatijd Belgische kunstenaars een podium wil bieden.

Het programma van KAAP is opgebouwd als een manier van ontwaken. Hoe kunnen kunstenaars, na ruim een jaar in crisismodus, opnieuw voeling krijgen met de fysieke ruimte? Rolf Quaghebeur, directeur van KAAP, stelt: “De geselecteerde kunstenaars gaan in dialoog met de collectie van de Musea Brugge én met de gebouwen, vooral met het Sint-Janshospitaal, dat eeuwenlang een ziekenhuis was. Zo kunnen de bezoekers elkaars handen met zeep wassen in de installatie Washing Hands, dat via dat oeroud ritueel de kans geeft om elkaar weer veilig aan te raken.”

Zo gaf KAAP de opdracht aan Ernesto Gonzalez, alias Bear Bones, Lay Low, om een soundscape te maken voor de bezoekers aan het Sint-Janshipsitaal. Aafke Romeijn schreef een gedicht, Dijf Sanders en Linde Carrijn hackten de audioguides en componeerden een soundtrack bij vier schilderijen in het Groeningemuseum. De multi-instrumentaliste Esinam deed hetzelfde, met de kunst uit het Gruuthusemusuem als inspiratiebron. Het resultaat van laatstgenoemde ingreep zal later op cd uitgebracht worden door het W.E.R.F.-label. Als de pandemie het toelaat zal ESinam een live concert vertolken op de zolder van het hospitaalmuseum.

Hoorspel

Sien Vanmaele creëerde een hoorspel over werken in de Aldi, dat in de weeekedns te horen is – na reservatie – in de renaissancezaal van ‘t Brugse Vrije. In het Sint-Janshospitaal exposeert Maika Garnica keramische instrumenten, die op bepaalde momenten geactiveerd worden.

Bruggeling Mathieu Chalres gaat in het Volkskundemuseum in dialoog met Simon(e) van Saarloos voor de podcast Beyond Vision.

Een van de leukste experimenten is de Aiphoon van Zinderspin op de zolder van het hospitaalmuseum: alsof je je op een kermismolen waant – enkel de flosch ontbreekt – hoor je een Brugse geluidendans: paardenkoetsen en zelfs de bevrijdende plop van een Brugse Zot die ontkurkt wordt. Santé!

Info: www.mindtheartist.be