Kunstenbadteam trekt op pad met ‘Binnenstebuiten’: “Podium voor artistieke of creatieve talenten”

Pieter Verfaillie en Pieter Meuleman stellen hun project Kunstenbad 'Binnenstebuiten' voor. (foto MD)
Stefanie Vandewalle

Niet schrikken wanneer je de komende weken buiten op de markt van jouw dorp of stad een gezellig woonkamertafereel aantreft. Grote kans dat het gaat om het Kunstenbadteam dat bestaat uit leerkrachten Pieter Meuleman, Pieter Verfaillie en Valentine De Meester van Kunstacademie Poperinge. “Met ‘Binnenstebuiten’ installeren we een vrije babbelbox, een podium voor streekgenoten die naar buiten willen treden met hun artistieke of creatieve talenten die ze (her)ontdekten tijdens de quarantaine”, aldus de leerkrachten.

Sinds dertien jaar organiseert Kunstacademie Poperinge onder impuls van de stad Poperinge een ‘Kunstenbad’. “Dat is een project waarbij wij, leerkrachten DKO (Deeltijds Kunstonderwijs, red.), in de Poperingse basisscholen verschillende kunstvaardigheden uitwerken rond een bepaald thema”, leggen drijvende krachten achter dit initiatief Pieter Meuleman (leerkracht Woord), Valentine De Meester (leerkracht Beeld) en Pieter Verfaillie (leerkracht Media) uit. “Afwisselend werken we het ene jaar samen met vier centrumscholen en het volgende schooljaar met scholen uit de deelgemeenten. Zo zetten we tijdens verkiezingsjaar 2018 een heuse stemcampagne tussen de centrumscholen op poten. In 2019 maakten we samen met vier basisscholen in de grensdorpen vier namiddagen live creatieve dorpsradio. In normale omstandigheden wilden we het concept van ‘Radio Copain’ vorig schooljaar herhalen in de centrumscholen, tot corona er anders over besliste. Vanuit ons huis werd het onmogelijk om dit project degelijk voor te bereiden. In afwachting van het vervolg op Radio Copain in mei 2021 en als alternatief voor ons ‘verloren’ project in 2020, riepen we het concept van een Babbelbox in het leven: ‘Binnenstebuiten’.”

“De komende weken zetten we onze koffietafel letterlijk buiten”

“Net zoals bij onze voorbije projecten is de naam opnieuw veelzeggend. Sinds maart brachten we – ongewild – meer tijd binnenshuis door en kwam het verenigingsleven tot stilstand. Wij zijn er echter van overtuigd dat de quarantaine niet alleen kommer en kwel teweeg bracht, maar ook heel wat moois en creatiefs naar de oppervlakte stuwde. Mensen vonden weer meer tijd voor ondergesneeuwde hobby’s, verenigingen konden creatieve projecten laten rijpen en herontdekten de kunst van verveling. Op zijn beurt legde dat misschien wel nieuwe talenten bloot”, vermoeden de leerkrachten.

Feelgoodgeheimen

Met ‘Binnenstebuiten’ wil het Kunstenbadteam nu een forum bieden voor al wie dergelijke creatieve talenten (her)ontdekte. “De komende weken zetten we onze koffietafel letterlijk buiten en bieden we het woord aan lokale verenigingen of vrijwillige enthousiastelingen die naar buiten willen treden met hun toekomstplannen of op stapel staande performances.” Leerkracht Woord Pieter Meuleman zal de performances in goede banen leiden door gerichte vraagstelling, leerkracht Pieter Verfaillie monteert de opnames achteraf tot een kunstig geheel en leerkracht Beeld Valentine De Meester staat garant voor sfeer en gezelligheid met een bakje koffie en een stukje zelfgebakken cake.

“Onze Babbelbox zal volledig coronaproof georganiseerd worden. Tussendoor ontsmetten we de sofa en opnameapparatuur. Alles vindt bovendien veilig in openlucht plaats. Via ‘Binnenstebuiten’ hopen we vooral te ontdekken met welke creatieve uitlaatkleppen onze inwoners en verenigingsleden erin slaagden energie en gedrevenheid te vinden om de lockdown te doorworstelen. Kleine feelgoodgeheimen die, door ze naar buiten te brengen, vaak een grootse sociale impact kunnen hebben”, aldus nog het enthousiaste team.

Concreet

De Babbelbox ‘Binnenstebuiten’ van het Kunstenbadteam staat klaar op de volgende plaatsen en momenten: op vrijdag 16 oktober (van 10 tot 12 uur op de vrijdagmarkt in Poperinge en van 13 tot 14.30 uur op dorpsplein in Reningelst); op woensdag 21 oktober (van 17 tot 18.30 uur in Bibliotheek Poperinge); op woensdag 23 oktober (van 9 tot 10 uur op de markt in Krombeke, van 10.30-11.30 uur in Roesbrugge, van 12 tot 13 uur in Proven en van 13.30 uur tot 14.30 uur in Watou). Vooraf je komst aankondigen mag en kan via meuleman.pieter@gmail.com, maar is geen verplichting. De uiteindelijke filmmontage zal te bekijken zijn op de Facebookpagina van Kunstacademie Poperinge.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten