Kunstenares Ann Depoorter vindt nieuwe passie bij koor Lisenko

OKRA-koor Lisenko uit Lichtervelde is aan de laatste rechte lijn begonnen richting het kerstconcert, dat dit jaar op zondag 22 december plaatsvindt. Afgelopen zaterdag kwamen de koorleden een hele dag bijeen tijdens een koordag om te repeteren, al namen ze uiteraard ook de nodige tijd voor een aperitief om het gezellig te maken. Voor Ann Depoorter (62), sinds een drietal maanden lid van Lisenko, was het de eerste koordag.

Ann Depoorter nam vorige week voor het eerst deel aan een koordag bij Lisenko en kijkt al uit naar het kerstconcert van volgende maand. © foto Kurt

“Ik vond het echt een fijne dag, maar ik amuseer me enorm bij deze bende”, steekt Ann Depoorter van wal. “Uiteraard hebben we heel wat gerepeteerd, maar een van de koorleden is 50 jaar getrouwd. Zij trakteerde met een aperitief. Voor de picknick moesten we zelf zorgen. Het was een gezellig samenzijn, al was het ook wel zeer intens, want alles moet natuurlijk in orde zijn. Toen ik bij de groep kwam, voelde ik me meteen welkom. Voor mij is sociaal contact ook belangrijk”, gaat Ann verder.

“Hoe ik bij Lisenko terecht kwam, is ook een heel verhaal. Ik ben eigenlijk een tekenares. Mijn aangetrouwde nicht Myriam Six vroeg me om toe te treden tot de kunstgroep Kuns’Tervelde. Via die groep leerde ik Het Frontparadijs kennen, waar ik ook aan deelgenomen heb. Ik heb altijd al graag geacteerd en me verkleed. Lena D’heedene vroeg me dan om in het kerkkoor te komen. Daar zongen we eens voor de overleden Walter Huys, die ook lid was van Lisenko. Het koor was er ook en nadien gingen we samen iets drinken. Toen kreeg ik de vraag of ik mee wilde doen. Ik heb me die keuze nog geen moment beklaagd. Aangezien ik nog maar deeltijds werk, kan ik bijna altijd aanwezig zijn.”

Ann is van kindsbeen af al met muziek bezig. “Als kind moesten wij van onze ouders naar de muziekschool gaan. Thuis zijn we ook opgegroeid met klassieke muziek. Noten lezen lukte me nog. De solsleutel wel, maar de fasleutel niet meer. Maar dat is eerder voor de bassen en tenoren. Zelf ben ik een alt. Ik heb een lage stem en sopraan zou ik niet aankunnen.”

Gelukzalig gevoel

“Samen zingen, dat zorgt voor eenheid. Ik krijg echt een kick als je die verschillende stemmen samen hoort. Dat geeft een gelukzalig gevoel, ik krijg er kippenvel van. Voor mij is het een nieuwe wereld die is open gegaan, ook door de nieuwe mensen die ik heb leren kennen. Binnen een paar jaar ben ik met pensioen. Het is dan ook belangrijk om wat te doen hebben, al zal ik me niet vervelen (lacht). Tekenen, schilderen, vrijwilligerswerk… Al mijn creativiteit ging naar schilderen en tekenen, maar dit is ook zeer leuk.”

“Dit jaar stond ik niet op Lichtervelde Schouwt, maar vorig jaar wel. Zolang ik ga werken, moet ik tijd vinden om nieuwe dingen te maken”, vervolgt Ann, die straks voor haar eerste kerstconcert staat bij Lisenko. “Daar kijk ik enorm naar uit. Op televisie luister en kijk ik ook zeer graag naar een kerstconcert en de sfeer daarrond, die prachtige liederen in verschillende stemmen. Een heel deel van mijn familie zal komen luisteren. Ik werk in een rusthuis en ik heb al gevraagd aan Lisenko om eens een mis te komen zingen. Oudere mensen horen ook graag klassieke muziek.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.