Kunstenaar Philippe ‘Philou’ Louwye is gefascineerd door hout

foto LC
Paul Bruneel

Philippe Louwye (40), afkomstig uit Nieuwpoort maar al geruime tijd inwoner van Westende, is een houtkunstenaar pur sang. Als autodidact-sculpteerder slaagt hij er in om prachtig originele sculpturen te maken. Hij hoopt om ooit als zelfstandig kunstenaar door het leven te kunnen gaan.

“Mijn passie voor hout is eindeloos, ik ben al mijn hele leven gefascineerd door hout”, opent Philippe. Het zag er niet onmiddellijk naar uit dat deze veertiger de kunstrichting zou in slaan, niettegenstaande hij altijd gedreven bezig was met hout. “Ik was vroeger werkzaam in de tuinbouwsector en vandaag ben ik aan de slag als binnenvaartbegeleider. Met de jaren begin ik meer en meer te beseffen dat mijn toekomst ligt bij mijn passie, het hout. Laten we stellen dat mijn hobby echt een passie is geworden.”

Philippe is al altijd met hout bezig geweest: eerst skateboards maken, daarna kwamen er de surfplanken en hij volgde ook een opleiding kunst. De combinatie heeft hem er nu toe aangezet om ‘Philou-art of shaping wood’ op te starten, een eigen bedrijfje dat ik kan realiseren met de steun van mijn vrouw Yoniko”, geeft hij mee.

Wandpanelen

Het is eigenlijk niet zo evident als je weet dat Philippe kleurenblind is. “Ik zoek de samenhang tussen de nerven van het hout en de uiteindelijke sculptuur. Het hout krijgt een tweede leven na bewerkingen zoals carven met de kettingzaag, beeldhouwen en verschillende brand- en schuurtechnieken. Bij brandtechnieken is het vooral oppassen dat je bij de uitvoering de structuur niet beschadigt”, weet Philippe.

Zijn werk vertaalt zich in realisaties van kleine tot monumentale proporties en is heel divers, gaande van op maat gemaakte wandpanelen tot hedendaagse sculpturen. Hij kiest bewust voor het beperken van het aantal oplages om de perfecte afwerking en de exclusiviteit te kunnen bewaren. Hij maakt eigen ontwerpen maar werkt ook in opdracht voor hotels of restaurants of wandpanelen op maat voor wie het hem vraagt. Zijn inspiratie vindt hij onder meer in de oceanen en de archeologie. Dankzij enkele tentoonstellingen raken Philippes werken en vooral ook zijn naam stilaan gekend en krijgt hij regelmatig uitnodigingen van galerijen. Om het buitenspelen te promoten, toverde hij het natuurspeelplein Wilde Wijken in zijn buurt om tot een sprookjeslandschap.

Info: contact via Facebook, Instagram of 0497 77 09 70

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten