https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Zoon van voormalig VRT-baas Tony Mary exposeert in Brugge

Tony, David en Anthony Mary. © Davy Coghe
Piet De Ville

Anthony Mary (39) ook bekend onder de artiestennaam Mr. Donka, exposeert nog tot 31 oktober in het kunstcentrum The Office in het Zilverpand in Brugge. Anthony is de zoon van ex VRT-baas Tony Mary en ook een van zijn broers, strafpleiter Sven Mary, is geen onbekende.

Enkele maanden geleden nam Peter Cooreman, uitgever van het tijdschrift Kunst Magazine, zijn intrek in het pand in het Zilverpand in Brugge waar voorheen Planet Parfum gehuisvest was. Hij vestigde er de kantoren van zijn Kunst Magazine maar wilde er ook meer mee doen.

“Dit is echt een prachtige locatie om het werk van nieuwe kunstenaars voor te stellen en dat is dan ook wat we hier gaan doen”, vertelt Peter Cooreman. “Nog tot eind oktober stellen we hier het werk voor van Anthony Mary, met als artiestennaam Mr. Donka.”

Inspiratie door reizen

Anthony Mary is de jongste zoon van voormalige VRT-baas Tony Mary. Tijdens de officiële opening van de tentoonstelling vrijdagmiddag was ook de middelste zoon David Mary en oudste zoon Sven Mary, de bekende strafpleiter, aanwezig. “Ik vind het zelf moeilijk om mijn werken te omschrijven”, zegt Anthony Mary, alias Mr. Donka. “Het heeft wel iets van street-art, er zitten ook flarden in van comics. Ik laat me leiden door wat ik zag op de vele reizen die ik al maakte. Het spel van de wolken kan me enorm boeien; daar heel ik inspiratie uit. Er zitten ook wel wat maatschappelijke boodschappen in mijn werken. De natuur en hoe we daarmee omgaan, dat vind ik heel belangrijk.”

Trotse vader

Vader Tony Mary is alvast trots op het werk van zijn zoon en kwam graag opdagen voor de opening van de expositie in Brugge. “’Onze jongste’ was als kind al altijd aan het tekenen, knutselen en prutsen op zijn kamer”, weet Tony Mary. “Maar we hadden nooit gedacht dat hij effectief een artistieke loopbaan zou gaan ambiëren. Toen ik hem destijds na zijn humaniora vroeg wat hij verder wilde gaan doen met zijn leven zei hij ‘ik wil beeldhouwer worden’. En hij verwachtte van mij dat ik dat zou helpen regelen (lacht). Zo gemakkelijk gaat dat toch niet… Hij is zich dan gaan inschrijven bij Sint-Lucas in Brussel (de bekende instelling voor kunstonderwijs, red.) en, warempel, hij slaagde voor de toelatingsproeven en mocht beginnen. Maar Anthony is nogal rebels van aard, een beetje een ongeleid projectiel, en hield het niet zo lang vol bij Sint-Lucas. Hij heeft dan toch zelf zijn weg gezocht als kunstenaar, veel gereisd ook, veel zoekende geweest… Maar nu heeft hij al enkele mooie tentoonstellingen achter de rug en ik heb de indruk dat hij goed op weg is.”

De tentoonstelling met het werk van Mr. Donka is nog tot 31 oktober van woensdag tot zondag (tussen 13 uur en 18 uur) te zien in The Office, Zilverpand 24, Brugge

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.