Willy Coopman (69) schenkt kunstwerk aan Koninklijke Villa: “Het werk zal ook na de pandemie blijven staan”

Willy overhandigde het kunstwerk woensdag aan de administratief directeur van de Koninklijke Villa. (JRO) © Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Ooit werkte Oostendenaar Willy Coopman (69) als metaalbewerker in de Oostendse scheepvaartindustrie. Vandaag gebruikt hij die kennis om kunstwerken te vervaardigen. Een van die kunstwerken met de naam ‘Vaccinatie helpt’ schenkt hij aan de Koninklijke Villa.

Willy is naar eigen zeggen een selfmade kunstenaar met kennis van zaken. De diepgaande materiaalkennis deed hij op tijdens zijn loopbaan als metaalbewerker in de Oostendse scheepvaartindustrie. IJzer, staal en non-ferro metalen kennen voor hem geen geheimen. Kunst was al langer aanwezig in zijn leven, maar pas toen hij op 56-jarige leeftijd op pensioen ging, spitste de man zich nog meer toe op het leven als kunstenaar.

Tweede lockdown

“Het werken met recup-materialen ben ik de laatste vijftien jaar beginnen doen”, vertelt Willy. “Zo creëer ik unieke kunstvormen uit allerlei afgedankte metalen. Op die manier geef ik een nieuw leven aan wat anders onherroepelijk op de schroothoop zou belanden. Waar ik die materialen dan recupereer? Overal waar ik kan. Bij de oud-ijzerhandelaar, oude scheepswerven of gewoon op de rommelmarkt.”

Alle vaccins hebben geholpen. Waarom zou deze niet helpen?

Het idee voor het kunstwerk Vaccineren helpt ontstond bij Willy tijdens de tweede lockdown. “Mensen stellen zich heel wat vragen rond het vaccin”, duidt Willy. “Vooral omdat ze niet precies weten wat erin zit. Maar weet men altijd wat er in het voedsel zit alvorens dat naar binnen te werken? Voor mij is de keuze snel gemaakt. Alle vaccins die ooit op de markt gebracht werden, hebben altijd al geholpen. Waarom zou deze niet helpen? We zien duidelijk aan de cijfers dat vaccineren wel degelijk helpt. Het sterftecijfer is sterk gedaald en ook het aantal ziekenhuisopnames blijft binnen de perken, ondanks de vele bijeenkomsten deze zomer. Waar ik de materialen vandaan heb om dit kunstwerk te maken? De spuit kocht ik ooit eens op een rommelmarkt. De bal is een expansievat van hydrauliek en de klinknagels zijn afkomstig van schepen. De staander zou dan weer een demper zijn van een goederenlift.”

Speciale betekenis

Willy schenkt het kunstwerk aan het gezondheidscentrum Koninklijke Villa. “We hebben hier een aantal geschonken kunstwerken, maar deze heeft wel een heel speciale betekenis”, vertelt administratief directeur Monique Boeye. “Het is heel toepasselijk voor een zorginstelling. Ook wij moesten enkele keren de deuren sluiten door het coronavirus. We hebben het restaurant gekozen om het kunstwerk te plaatsen, opdat iedereen het zou kunnen zien. Het spreekt voor zich. Of het ook na de pandemie zal blijven staan? Jazeker, zodat we deze crisis nooit zouden vergeten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier